Οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου ενδεχομένως να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με γερμανούς ερευνητές. Το ασβέστιο συχνά λαμβάνεται από μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους για την ενίσχυση της οστικής τους μάζας και την προστασία τους από τα οστεοπορωτικά κατάγματα.

Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Heart επισημαίνει ότι τα συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται με σύνεση και ότι είναι προτιμότερο η ενίσχυση της διατροφής με ασβέστιο να γίνεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης των κατάλληλων τροφίμων.

Οι ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Αντικαρκινικής Έρευνας παρακολούθησαν 23.980 άτομα για περισσότερο από μια δεκαετία. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ατόμων που λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν κατά 86% υψηλότερος συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί ο συσχετισμός ανάμεσα στα συμπληρώματα ασβεστίου και την υγεία της καρδιάς. Επίσης, η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρία επισημαίνει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν ασβέστιο δεν πρέπει να το διακόψουν μόνοι τους, αλλά εάν ανησυχούν θα πρέπει να το συζητήσουν με το γιατρό τους.