Σήμερα γνωρίζουμε ότι η μέτρια ημερήσια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Τα επιστημονικά δεδομένα ωστόσο όσον αφορά την αντίστοιχη επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση μπίρας είναι παγκοσμίως ελάχιστα.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και το Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Μελέτης της 1ης Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Λαϊκό» και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διεξήγαγαν μία μελέτη σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης μπίρας στην καρδιά και τα αγγεία.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν νέοι άνδρες φυσιολογικού βάρους και μη καπνιστές, στους οποίους μετά από 12ωρη νηστεία δόθηκε να καταναλώσουν είτε μπίρα είτε μπίρα χωρίς αλκοόλ είτε άλλο αλκοολούχο διάλυμα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ ίδια με αυτήν της μπύρας, σε τρεις διαφορετικές επισκέψεις τους στο εργαστήριο. Τόσο πριν από την κατανάλωση των ποτών, όσο και 1 και 2 ώρες μετά, έγιναν εξειδικευμένες μετρήσεις στους εθελοντές, οι οποίες αποτυπώνουν τη λειτουργία των αγγείων και της καρδιάς, καθώς και την πίεση που δέχεται η καρδιά κατά τη λειτουργία της.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι 400 ml μπίρας, δηλαδή ποσότητα λίγο μεγαλύτερη από ένα κουτάκι του εμπορίου και εντός του ορίου που προτείνεται για τους υγιείς ενήλικες άνδρες (που είναι έως 2 κουτάκια μπίρας καθημερινά), κατάφεραν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αγγείων μέχρι και 2 ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Ουσιαστικά, η μπίρα φάνηκε ότι επέδρασε στα αγγεία, κάνοντάς τα πιο ελαστικά και πιο ικανά να διαστέλλονται.

Συμπερασματικά, λοιπόν, φαίνεται ότι η μπίρα είναι ένα ποτό που με την ιδιαίτερή του σύσταση σε αλκοόλ και αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, όπως η τυροσόλη και η ρεσβερατρόλη), μπορεί να δράσει ευεργετικά στη λειτουργικότητα της καρδιάς και των αγγείων, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο.

Η εν λόγω μελέτη ανακοινώθηκε με ανάρτηση στο 80ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, 25-28 Μαΐου 2012.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: