Οι επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει ένα τρόπο να εντοπίζουν πρώιμα την οστική απώλεια που αποτελεί ένδειξη επερχόμενης οστεοπόρωσης. Σήμερα, η οστεοπόρωση θεωρείται σιωπηλή νόσος και συνήθως διαγιγνώσκεται όταν πλέον έχει χαθεί πολύτιμος οστικός ιστός με αποτέλεσμα την πρόκληση καταγμάτων.

Το νέο τεστ έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη εν μέρει και τις ανάγκες των αστροναυτών οι οποίοι στο περιβάλλον της έλλειψης βαρύτητας, παρουσιάζουν απώλεια οστικού ιστού. Την τεχνική ανάπτυξαν οι επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Βασίζεται στην ανίχνευση των ισοτόπων του ασβεστίου στα ούρα (τα ισότοπα είναι στοιχεία που συνθέτουν το ασβέστιο). Η ισορροπία ή η αφθονία των διαφορετικών ισοτόπων του ασβεστίου αλλάζει όταν το κόκαλο φθείρεται, επομένως μπορεί να αποτελέσει έναν δείκτη πρώιμων αλλαγών στην οστική πυκνότητα.

Η τεχνική δοκιμάστηκε ήδη σε δώδεκα υγιείς εθελοντές που περιορίστηκαν στο κρεβάτι επί 30 μέρες. Η ακινησία είναι γνωστό ότι πυροδοτεί την οστική απώλεια. Με την νέα τεχνική οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν την οστική απώλεια μόλις μετά από μια εβδομάδα ακινησίας και πολύ πριν η απώλεια αυτή ανιχνευτεί με την κλασική ακτινολογική εξέταση της οστεοπόρωσης (DXA).

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.