Γλυκά, αλλά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα βερίκοκα ή «χρυσόμηλα» όπως τα έλεγαν οι Ρωμαίοι, είναι ένα ακόμα δείγμα ότι το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά. Απολαύστε τα φρέσκα ή φτιάξτε με τη βοήθειά τους νοστιμότατη μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού. Ο Ιούνιος είναι ο μήνας τους!
Τι μας προσφέρουν: Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, και κυρίως των πρόδρομων αυτής ουσιών, των καροτενοειδών (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα. Αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών (π.χ. κερκετίνη, κατεχίνη, επικατεχίνη), τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα προστατεύουν τα αγγεία, εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνη Β3 (νιασίνη), σίδηρο και κάλιο και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Τέλος, έρευνες αποδεικνύουν ότι πρόκειται για φρούτα εξαιρετικά πλούσια σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που συνδέεται με προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Στην αγορά βρίσκουμε κατά βάση ελληνικά βερίκοκα, τα οποία εμφανίζονται στην αγορά από το τέλος Μαΐου και συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και τα μέσα Ιουλίου. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι τα «Μπεμπέκου» και τα «Διαμαντοπούλου». Τα πρώτα ωριμάζουν τον Ιούνιο, είναι μεγάλα, με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και γλυκιά σάρκα, τα οποία θεωρούνται ιδανικά για γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, μαρμελάδα και τάρτες. Τα δεύτερα, τα οποία είναι προτιμότερο να απολαμβάνουμε φρέσκα, ωριμάζουν λίγο αργότερα, είναι μικρότερα και έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα, αλλά ξεχωρίζουν για τη γεύση και το άρωμά τους, γι’ αυτό και συνήθως είναι ακριβότερα.
Τεστ φρεσκάδας: Όταν επιλέγουμε βερίκοκα δεν αρκεί να βασιζόμαστε στο χρώμα τους (το οποίο αποκτούν έτσι κι αλλιώς πριν ωριμάσουν ολοκληρωτικά), αλλά να προσέχουμε να έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα. Καλό είναι επίσης να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι ούτε πολύ σκληρά, ούτε και εξαιρετικά μαλακά (εκτός και αν πρόκειται να φτιάξουμε μαρμελάδα ή κομπόστα).
Στην κουζίνα: Τα βερίκοκα τρώγονται πολύ ευχάριστα σκέτα, κάνουν ωραία μαρμελάδα, κομπόστα και γλυκό του κουταλιού, ενώ δίνουν ιδιαίτερη γεύση και σε τάρτες. Μια διαφορετική ιδέα είναι να φτιάξετε λουκουμάδες από βερίκοκα! Αφού μαρινάρετε τα φρούτα σε ρακί, ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού για 1,5 ώρα, τα βουτάτε στη συνέχεια σε ένα μίγμα από νερό και αλεύρι και τα τηγανίζετε. Φυσικά, πέρα από τη ζαχαροπλαστική, τα βερίκοκα διαπρέπουν και στη μαγειρική. Συνδυάστε τα με κρέας (π.χ. με μοσχαράκι).
Στο ψυγείο: Τα βερίκοκα αφυδατώνονται πολύ γρήγορα (καθημερινά χάνουν περίπου το 1% του βάρους τους), γι’ αυτό καλό είναι να τα καταναλώνουμε όσο πιο άμεσα γίνεται και να μην τα διατηρούμε στο ψυγείο πάνω από 2-3 μέρες. Ωστόσο, μπορούμε να τα καταψύξουμε, αφού τα πλύνουμε, τα κόψουμε στη μέση και αφαιρέσουμε τα κουκούτσια τους.
Tip: Τα ώριμα και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή.
Τι να βάλω στο καλάθι του Ιουνίου;
Βερίκοκα
Μας τροφοδοτούν με τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά, η φρεσκάδα και η γεύση τους βρίσκονται στο απόγειό τους, ενώ για την παραγωγή τους απαιτείται λιγότερη ενέργεια. Γι' αυτό επιλέγουμε εποχικά τρόφιμα!