Όσοι προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα ίσως το καταφέρουν αν καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Buffalo που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nicotine and Tobacco Research».

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια έρευνα σε 1.000 καπνιστές άνω των 25 ετών με σκοπό να αποκαλύψουν ποια είναι η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.Με βάση προηγούμενες έρευνες, γνώριζαν ήδη ότι όσοι έχουν κόψει το τσιγάρο για λιγότερο από έξι μήνες καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε σχέση με τους καπνιστές.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι καπνιστές που είχαν κόψει το τσιγάρο και κατανάλωναν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να εξακολουθούν να απέχουν από το τσιγάρο 14 μήνες μετά τη διακοπή του, συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν τα λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Επίσης, παρατήρησαν ότι οι καπνιστές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα την ημέρα, περιμένουν περισσότερο πριν ανάψουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας και έχουν χαμηλό σκορ στις κλίμακες αξιολόγησης της εξάρτησης από τη νικοτίνη, συγκριτικά με εκείνους που τρώνε ελάχιστα φρούτα και λαχανικά.

Οι πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτόν τον συσχετισμό είναι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά δεν «τραβούν» τσιγάρο, αντιθέτως χειροτερεύουν τη γεύση του. Επίσης, προσφέρουν αίσθημα κορεσμού και πληρότητα, γεγονός που μάλλον μειώνει την επιθυμία για τσιγάρο.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: