Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Harvard και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης στις Η.Π.Α. υποστηρίζει ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή έχουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας σε σύγκριση με εκείνα που έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό.

Η έρευνα διεξήχθη σε 1.200 μωρά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 16% των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική ήταν κλινικά παχύσαρκα στην ηλικία των 3 ετών. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό ήταν το μισό, δηλαδή 8%.

Εκτιμάται ότι αυτή η έρευνα δίνει στους ειδικούς την ευκαιρία να επισημαίνουν στις γυναίκες που επιλέγουν την καισαρική χωρίς να συντρέχουν λόγοι υγείας ότι αυτή η επιλογή μπορεί να σχετίζεται με πιθανούς κινδύνους για την υγεία του παιδιού μακροπρόθεσμα.

Εκτός από την αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας, προηγούμενη έρευνα (2008) ελβετών ερευνητών συσχετίζει την καισαρική τομή με αυξημένη κατά 80% πιθανότητα διάγνωσης άσθματος στα παιδιά. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, εάν τα παιδιά έχουν γονείς με άσθμα, τότε διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό.