Οι ερευνητές διεθνώς πειραματίζονται με τη δημιουργία τεχνητού παγκρέατος, που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη ζωή των διαβητικών ασθενών που έχουν ανάγκη καθημερινής λήψης ινσουλίνης. Στη θεωρία, το τεχνητό πάγκρεας είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που «διαβάζει» τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα και τροφοδοτεί τον οργανισμό με την ανάλογη και αναγκαία δόση ινσουλίνης, με σκοπό τη ρύθμιση του σακχάρου στους ασθενείς (κατά κανόνα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1).

Μέχρι σήμερα όμως οι έρευνες για το σχεδιασμό και τη λειτουργία αυτής της «έξυπνης» αντλίας ινσουλίνης με ενσωματωμένους μετρητές σακχάρου και τη δυνατότητα αυτόματης έγχυσης ινσουλίνης στον οργανισμό δεν έχει καταστεί εφικτή. Το δεύτερο σκέλος αυτού του συστήματος, δηλαδή οι αντλίες ινσουλίνης, έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό μεν, αλλά το πρώτο σκέλος του συστήματος, δηλαδή η ανίχνευση με ειδικούς αισθητήρες των τιμών του σακχάρου στο αίμα προκειμένου να «ενημερώνεται» αυτόματα η αντλία ινσουλίνης, ώστε να αποδεσμεύει την κατάλληλη δόση της ορμόνης στο αίμα, δεν έχει εξελιχθεί ακόμη επαρκώς.

Τα δεδομένα φαίνεται ότι αλλάζουν μετά την είδηση για την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή σε διαβητικούς του συστήματος τεχνητού παγκρέατος HHM (Hypoglycemia-Hyperglycemia Minimizer). Τα συμπεράσματα της δοκιμής σε 13 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 1 παρουσιάστηκαν στο 72ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α..

Το σύστημα δοκιμάστηκε στους διαβητικούς για ένα χρονικό διάστημα 24 ωρών περίπου. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το σύστημα ΗΗΜ ήταν δυνατό να προβλέψει αυτόματα την αύξηση ή τη μείωση της γλυκόζης του αίματος και αντίστοιχα να αυξήσει ή να μειώσει την έγχυση ινσουλίνης με ασφάλεια. Τα συμπεράσματα της έρευνας χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως ενθαρρυντικά, φέρνοντας τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στον σχεδιασμό ενός εξελιγμένου τεχνητού παγκρέατος.