Θερίζουν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, της θεαματικής αύξησης της ανεργίας, του κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων και της αδυναμίας του κόσμου να πληρώσει λογαριασμούς και χαράτσια.

Ένα καθημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα στις μέρες μας είναι η κατάθλιψη, τόνισαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας κ. Γεώργιος Θεοδωράκης και ο εκλεγείς πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας και πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Ιωάννης Λεκάκης σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 8ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας που πραγματοποιείται 15-17 Ιουνίου 2012 στη Ρόδο.

Η κατάθλιψη, είπαν οι γιατροί, όπως εκτιμάται από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, τετραπλασιάζει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και διπλασιάζει τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει καταγραφεί τελευταία είναι η αδυναμία πάρα πολλών ασθενών με καρδιοπάθειες να πάρουν τα κατάλληλα φάρμακα εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής τους στα έξοδα αγοράς τους. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισαν οι ομιλητές, θα επιφέρει σε πολλούς σημαντικές βλάβες στην υγεία τους, με απρόβλεπτες και πολύ επικίνδυνες συνέπειες.

Ένα άλλο ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία από την αδυναμία πολλών να προμηθευτούν τα κατάλληλα υλικά και εξοπλισμό. Έτσι, τελευταία έχει μειωθεί ο αριθμός των επεμβάσεων που κάνουν οι γιατροί και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που η προσέλευση των ασθενών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα έχει αυξηθεί, ενώ στα ιδιωτικά η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά.

Νεότερες θεραπείες, εξήγησαν οι ομιλητές, όπως η πρωτογενής αγγειοπλαστική, έχουν μειώσει τη θνητότητα από το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στο 5% από 25% που ήταν παλαιότερα. Τέτοια αποτελέσματα δεν μπορεί να μη λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των πολιτικών στον χώρο της Υγείας.

Το Ελληνικό Κολέγιο Καρδιολογίας τάσσεται υπέρ της χρήσης γενόσημων φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αρκεί την επιλογή τους να την έχει ο θεράπων γιατρός και η χώρα παραγωγής τους να είναι η Ελλάδα.