Περισσότεροι από 10.000 μικροοργανισμοί ζουν μαζί μας -δηλαδή διαβιούν στον οργανισμό μας-, σύμφωνα με τους ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington που μελέτησαν δείγματα από 242 υγιείς ενηλίκους. Χιλιάδες από αυτά διαβιούν στη μύτη, το δέρμα και τα έντερα. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα μικρόβια έχουν ως έργο τους να μας κρατούν υγιείς.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σε δύο επιστημονικά περιοδικά -το «Nature» και το «PLoS1»-, ο καθένας από εμάς «κουβαλάει» έστω και μικρό φορτίο παθογόνων μικροβίων που σχετίζονται με λοιμώξεις.
Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις των ειδικών είναι ότι:

* Τα μικρόβια που ζουν στα δόντια είναι διαφορετικά από εκείνα που ζουν στα σάλιο.

* Η μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων βρίσκεται στην επιδερμίδα, που αποτελεί και την «ασπίδα προστασίας» του οργανισμού από τον έξω κόσμο.

* Τα παιδιά που εκδηλώνουν ξαφνικούς και ανεξήγητους πυρετούς έχουν περισσότερα είδη ιών στη ρινική κοιλότητα και στο αίμα τους από τα παιδιά που δεν κάνουν ξαφνικούς πυρετούς, τα οποία έχουν μικρότερο «φορτίο» αυτών των ιών.

* Τα πρόωρα παιδιά που εκδηλώνουν απειλητικές γαστρεντερικές ασθένειες έχουν «ποιοτικές διαφορές» στα βακτήρια που εντοπίζονται στα κόπρανά τους σε σχέση με αυτά που δεν έχουν νοσήσει.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους θα συμβάλλει στην κατανόηση των λοιμώξεων και την καλύτερη προστασία της υγείας.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: