Εθελοντισμός

Μαζί για την Πάρνηθα

Οι Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής (ΕΔΑΣΑ) προτείνουν να αλλάξουμε τη μιζέρια με τον καθαρό αέρα του βουνού, συμμετέχοντας στις δασοπυροφυλάξεις που έχουν ξεκινήσει από 1η Ιουνίου, στην Πάρνηθα. Στις νυχτερινές δασοπυροφυλάξεις -που οργανώνονται για 26η χρονιά- μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε, καθώς γίνονται υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένων μελών του Ε.ΔΑΣ.Α. και σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, το Δασαρχείο Πάρνηθας, και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Info: Ε.ΔΑΣ.Α, Αγ. Κωνσταντίνου 12, Αθήνα. Tηλ.: 210-52.00.680, site: www.edasa.gr, e-mail: edasa@otenet.gr, edasa1987@yahoo.gr.
Έκθεση

Δωρεάν ξενάγηση

Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης επιστρέφει στην Ελλάδα και παρουσιάζει το νέο έργο του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Είναι η πρώτη μεγάλη ατομική του έκθεση σε Μουσείο στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια και για τη δημιουργία της μεταχειρίζεται υλικά από τα παλιατζίδικα και τις αγορές της Αθήνας. Η έκθεση φιλοξενείται στη νεοκλασική πτέρυγα του Μεγάρου Σταθάτου και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, το κοινό μπορεί να απολαύσει με το εισιτήριο του μουσείου δωρεάν ξενάγηση στην έκθεση (κάθε Πέμπτη, 18.30 και κάθε Σάββατο, 12.30).
Info: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα. Τηλ.: 210-72.28.321-3, e-mail: museum@cycladic.gr.
Φεστιβάλ

3ο Green Theater Festival

Το Green Theater ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχθεί τους φιλότεχνους στο 3ο Green Theater Festival στις Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας. Το φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την Αιγίδα του Δήμου Νεμέας (21 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου) και θα φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις, πολιστιστικά δρώμενα, βραδιές με μικρότερα μουσικά σύνολα, εκθέσεις τέχνης, παρουσιάσεις βιβλίων και ταινίες με θέα τον μεγαλύτερο κάμπο της κεντρικής Κορινθίας και το αρχαίο Κάστρο της Ακροκορίνου.
Info: Θέατρο Αρχαίες Κλεωνές. Τηλ.: 27460-31.233. Γραφεία: Καμελίας 7 & Ζηρίας, Άνω Γαλάτσι. Τηλ.: 210-36.13.400, 6936-726.998. Site: www.greentheater.gr.
Μουσική

Χαΐνηδες – Ψαραντώνης

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου οι Χαΐνηδες και ο μοναδικός Ψαραντώνης, με τη σύμπραξη μελών του ιστορικού συγκροτήματος των MODE PLAGAL και της ομάδας χορού και ακροβασίας «Κι όμΩς κινείται», σμίγουν καιρούς και τόπους στην παράσταση «Θεοί και Δαίμονες». Σ΄ αυτό το παράξενο ταξίδι περιπλέκονται παραδόσεις, ρυθμοί, ηχοχρώματα, αρχετυπικά σύμβολα, αρχαίοι και σύγχρονοι μύθοι, μυσταγωγία και έκσταση.
Info: «Μονή Λαζαριστών», Κολοκοτρώνη 21. Τηλ. 2310-589.184. Έναρξη: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 12Ε (Προπώληση), 15Ε (Είσοδος). Σημεία προπώλησης: PUBLIC, IANOS, ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ.
Σεμινάριο

«Λόγος – Σώμα – Έκφραση»

Από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου (10.00-14.30) θα πραγματοποιηθεί βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Λόγος –Σώμα – Έκφραση», όπου οι συμμετέχοντες θα εξερευνούν τον τρόπο να σωματοποιούν το λόγο δίνοντας πρωτίστως βάση στη μουσικότητα του κειμένου και έπειτα στο νόημα του, με οδηγό τα χορικά μέρη από δύο τραγωδίες. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, θεατρολόγους, και σε όσους έχουν σχέση με την τέχνη της παράστασης. Δυνατότητα έγκαιρης εγγραφής με μειωμένη τιμή ως τις 20 Ιουλίου.
Info: Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις», Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη. Τηλ.: 210-86.13.739, site: www.dieleusis.gr. Κόστος συμμετοχής: 70Ε, 60Ε (φοιτητικό).
Ναύπλιο

21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

Από τις 22 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου θα λάβει χώρα το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Ναυπλίου. Στο φεστιβάλ θα πάρουν μέρος καταξιωμένοι έλληνες καλλιτέχνες που ασχολούνται με τη μουσική, αλλά και ξεχωριστοί σολίστες από Βραζιλία, Δανία, Ρουμανία, Αυστρία και Λετονία σε μουσικές βραδιές με Gala Όπερας, ρεσιτάλ και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής.
Info: 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου. Τιμές εισιτηρίων: 5Ε (ενιαίο). Προπώληση: Δήμος Ναυπλίου, Πλατεία Τριών Ναυαρχών, τηλ. 27520-27.153/27.332/23.838 και μία ώρα πριν τις συναυλίες στο χώρο της κάθε συναυλίας. Πληροφορίες site: www.nafplionfestival.gr.
Βιβλίο

Εκπαιδεύοντας τα παιδιά
Όρια στην παιδική παντοδυναμία
Aldo Naouri, εκδόσεις Κέλευθος, € 17,00

Η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι για τον συγγραφέα Aldo Naouri η «πιο τρομερή περιπέτεια που μπορεί να υπάρξει για την ανθρώπινη συνθήκη». Για πολλούς οι θέσεις του γάλλου παιδιάτρου Aldo Naouri είναι αιρετικές: προτρέπει τις μαμάδες να πάψουν να «ασκούν γοητεία» στα παιδιά τους, τους μπαμπάδες να μην αρκούνται στο ρόλο του παρατηρητή, και τους δύο γονείς να δώσουν έμφαση στη μεταξύ τους σχέση. Στηλιτεύει τη «γλυκερή ψευδοστοργή» των σημερινών γονιών, που δεν διαπαιδαγωγεί αλλά συντηρεί την αίσθηση της παιδικής παντοδυναμίας υπονομεύοντας το μέλλον. Στη σύγχρονη επιταγή «μπορείς και δικαιούσαι να τα έχεις όλα» ο Αλντό Ναουρί αντιτάσσει: «Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, αλλά μπορείς να παλέψεις για να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερα».

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.