Ένα εικονικό φάρμακο (placebo) μπορεί να μειώσει την τάση μας να βήξουμε σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία, γεγονός που σημαίνει ότι ο βήχας είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αντανακλαστικό.
Οι ερευνητές υπέβαλαν τους 21 συμμετέχοντες στο πείραμα στην ακόλουθη δοκιμασία: τους ζήτησαν να εισπνεύσουν σπρέι καψαϊκίνης. Πρόκειται για το συστατικό που δίνει στις κόκκινες καυτερές πιπεριές της σπιρτάδα τους και η εισπνοή του είναι ερεθιστική. Ωστόσο, πριν την εισπνοή του σπρέι όλοι οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν ένα εικονικό φάρμακο με τη διαφορά ότι οι ερευνητές είπαν στους μισούς ότι πρόκειται για αναισθητικό, ενώ στους υπόλοιπους ότι πρόκειται για μια ουδέτερη ουσία που δεν θα τους επηρεάσει.
Η ενδιαφέρουσα παρατήρηση των ειδικών είναι ότι όταν οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι είχαν εισπνεύσει προηγουμένως ένα αναισθητικό ανέφεραν κατά 45% μείωση της επιθυμίας τους να βήξουν συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν πάρει «φάρμακο» (δηλαδή είχαν εισπνεύσει το σπρέι το οποίο τους είχε παρουσιαστεί ως ουδέτερο).
Σύμφωνα με τους ερευνητές το φαινόμενο placebo φαίνεται ιδιαίτερα ισχυρό στην περίπτωση του βήχα σε σύγκριση με άλλες καταστάσεις όπως ο πόνος, όπου το φαινόμενο placebo (δηλαδή η μείωση του πόνου μετά τη χορήγηση εικονικού φαρμάκου) είναι της τάξης του 25-30%.
Αντιβηχικό placebo
Ένα εικονικό φάρμακο (placebo) μπορεί να μειώσει την τάση μας να βήξουμε σύμφωνα με έρευνα.