Η δρεπανοκυτταρική νόσος είναι το τρίτο σε συχνότητα, μετά τη θαλασσαιμία και την κυστική ίνωση, γενετικό νόσημα στη χώρα μας. Η κλινική εικόνα των πασχόντων κυμαίνεται από ήπια έως απειλητική για τη ζωή τους. Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας Δρεπανοκυτταρικής Νόσου της 19ης Ιουνίου 2012 στη χώρα μας είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του νοσήματος.

Τονίζεται ότι ο επί 35ετία επιτυχής προληπτικός έλεγχος των αιμοσφαιρινοπαθειών στη χώρα μας οδήγησε στην ελαχιστοποίηση γεννήσεων πασχόντων παιδιών. Με το σημερινό εορτασμό προσκαλούνται τα νέα ζευγάρια, να απευθύνονται έγκαιρα σε Ειδικές Μονάδες Πρόληψης Αιμοσφαιρινοπαθειών. Σε περίπτωση που είναι και οι δύο φορείς, θα πρέπει επίσης έγκαιρα, να απευθυνθούν στα Ειδικά Κέντρα Προγεννητικού ελέγχου θαλασσαιμίας και δρεπανοκυτταρικής νόσου, για γενετική συμβουλή.

Καλούνται όλοι να συμμετάσχουν στον Προληπτικό έλεγχο του κληρονομικού νοσήματος που λέγεται Δρεπανοκυτταρική νόσος και να προμηθευτούν τα ενημερωτικά έντυπα που διανέμονται δωρεάν από τα Ειδικά Κέντρα.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (τηλέφωνο: 2107211806, φαξ:2106466288, e-mail: infohaema@eae.gr)