Οι πληθυσμοί κουνουπιών που πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, που προκαλεί η εμφάνισή τους και οι τρόποι αντιμετώπισής τους συζητήθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο εκδήλωσης στο δημαρχείο Φιλοθέης–Ψυχικού.

Στο πρόβλημα αναφέρθηκαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη και ο ερευνητής κ. Παναγιώτης Β. Πετράκης, από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυσημάτων του Εργαστηρίου Εντομολογίας.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αποφυγή της χρήσης εντομοκτόνων και στις παρενέργειές τους, τονίζοντας ότι η αλόγιστη χρήση χωρίς προηγούμενη συστηματική εξέταση, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και μπορεί να κάνει τα κουνούπια πιο ανθεκτικά.

Επίσης, έδωσαν έμφαση στην σημασία της σωστής πληροφόρησης, ιδιαίτερα όσων μένουν σε περιοχές όπου παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις εντόμων, καθώς και στα μέτρα προστασίας, όπως

– Xρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων σε παράθυρα, φεγγίτες

– Κουνουπιέρες σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών),

– Αποφυγή εντομοκτόνων που περιέχουν πυρεθρινοειδή. Στην περίπτωση που πρέπει να γίνει χρήση δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

– Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, εγκατάσταση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια)

– Κούρεμα του γρασιδιού και απομάκρυνση του στάσιμου νερού.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, το καλοκαίρι του 2010, εμφανίστηκε μία από τις σημαντικότερες επιδημίες ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, όπου διαγνώσθηκαν 262 κρούσματα, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ σημειώθηκαν 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Το 2011 τα διαγνωσμένα κρούσματα ήταν 101, ενώ καταγράφηκαν 9 θάνατοι σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών. Όσον αφορά την ελονοσία τα στοιχεία δείχνουν ότι το καλοκαίρι του 2011 εμφανίστηκε συρροή περιστατικών, στο δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά καταγράφηκαν σε Λάρισα, Εύβοια, Ανατολική Αττική και Βοιωτία. Συνολικά διαπιστώθηκαν 40 κρούσματα σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.