Πολλές γυναίκες που ήδη χρησιμοποιούν μια μέθοδο αντισύλληψης θα ήθελαν να τροποποιήσουν κάτι σε αυτήν, σύμφωνα με διεθνή διαδικτυακή έρευνα στην οποία συμμετείχαν 4.199 γυναίκες ηλικίας 18–35 ετών από εννέα χώρες. Από τις απαντήσεις των γυναικών αποκαλύφθηκαν αρκετές εσφαλμένες αντιλήψεις που επικρατούν για την αντισύλληψη. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι πολλές γυναίκες δεν γνώριζαν τον σωστό τρόπο χρήσης ορισμένων τύπων αντισύλληψης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο 12ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Αντισύλληψη και την Αναπαραγωγική Υγεία, (ESC) το αντισυλληπτικό χάπι είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος (44%). Μόνο το 21% των γυναικών χρησιμοποιούν άλλη μέθοδο (εκτός από προφυλακτικά). Λιγότερο από το 10% των γυναικών χρησιμοποιούν μακράς δράσης μέθοδο αντισύλληψης, π.χ. ενέσεις ορμονών, εμφύτευμα/ράβδο, ενδομήτριο σπείραμα (IUD) ή ενδομήτριο σύστημα (IUS).

Οι απαντήσεις των γυναικών έδειξαν ότι πολλές γυναίκες έχουν εσφαλμένες αντιλήψεις για την αντισύλληψη. Περισσότερες από μία στις τέσσερις γυναίκες πιστεύουν ότι οι μακράς δράσης αναστρέψιμες μέθοδοι αντισύλληψης (LARC) αποτελούν μια μόνιμη (δηλαδή μη αναστρέψιμη) επιλογή αντισύλληψης, κάτι που είναι εσφαλμένο (δηλαδή η γονιμότητα επανέρχεται μετά τη διακοπή της χρήσης τους). Επίσης, σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να μείνουν έγκυοι σε περίπτωση παράλειψης ενός αντισυλληπτικού χαπιού, κάτι που επίσης αποτελεί παρανόηση.

Επίσης, το 76% των γυναικών που χρησιμοποιούν επί του παρόντος αντισύλληψη είχαν συζητήσει για τον τρόπο ζωής τους με τους γιατρούς τους, αλλά σχεδόν οι μισές θεώρησαν ότι οι γιατροί τους όντως έλαβαν υπόψη όσα τους είπαν.

«Οι γυναίκες και οι γιατροί τους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο ζωής όταν εξετάζουν τις διαθέσιμες επιλογές αντισύλληψης», δήλωσε η δρ. Diana Mansour, σύμβουλος Γυναικολογίας και Αναπαραγωγής στο τοπικό σύστημα περίθαλψης του Newscastle, επικεφαλής των Υπηρεσιών Σεξουαλικής Υγείας των Νοσοκομείων του Newcastle στην Αγγλία. Και προσέθεσε: «Πρέπει να επιμορφώσουμε περαιτέρω τις γυναίκες σχετικά με τις επιλογές αντισύλληψης και να ξεδιαλύνουμε τις όποιες παρανοήσεις υπάρχουν, έτσι ώστε ενήμερες πλέον να λαμβάνουν τις κατάλληλες για αυτές αποφάσεις».