Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν φάει επί πολλές συνεχόμενες ώρες πρακτικά «βουτούν» στα τρόφιμα με πολλές θερμίδες μόλις τους δοθεί η ευκαιρία και τείνουν να προσλαμβάνουν πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτά τα τρόφιμα σε σχέση π.χ. με τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Cornell «επιστράτευσαν» για τις ανάγκες της έρευνας 128 φοιτητές, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Από τους φοιτητές της πρώτης ομάδας ζητήθηκε να μη φάνε τίποτα από το απόγευμα στις 6 μ.μ. μέχρι την επόμενη μέρα το μεσημέρι. Από εκείνους της δεύτερης ομάδας ζητήθηκε να φάνε ως συνήθως.

Να σημειωθεί ότι δεν κατάφεραν όλοι οι φοιτητές να μείνουν νηστικοί επί 18 συνεχόμενες ώρες. Για την ακρίβεια, οι 43 από τους 83 δεν συμμετείχαν στην έρευνα την επόμενη μέρα, επειδή είχαν φάει, γεγονός που υποδηλώνει ότι μάλλον η αποχή από το φαγητό δεν είναι στη φύση μας.

Την επόμενη μέρα, την ώρα του μεσημεριανού οι ερευνητές παρακολουθούσαν με κάμερες τις επιλογές των φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα. Όσοι είχαν μείνει νηστικοί επέλεξαν αρχικά τηγανητές πατάτες και πρωτεΐνες (κοτόπουλο και τυρί), από τα οποία προσέλαβαν 47% περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τα άλλα τρόφιμα.

Επομένως, εξηγούν οι ερευνητές, μετά τη νηστεία για οποιονδήποτε λόγο (λόγω εξετάσεων, δίαιτας κ.λπ.) πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, ώστε να μην το παρακάνουμε με πλούσια σε θερμίδες φαγητά μόλις μας δοθεί η ευκαιρία να φάμε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine».

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: