Φεστιβάλ

1ο Cuba Festival

Ένα 3ήμερο πάρτι αφιερωμένο στον πολιτισμό της Κούβας, αυτό είναι το 1ο Cuba Festival. Η γιορτή ξεκινά στην Αθήνα με τα Calles De Cuba που θα διεξαχθούν Πέμπτη 28 & Παρασκευή 29 Ιουνίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 30 Ιουνίου στο προπονητικό κέντρο του Baseball στο Ελληνικό (Πρώην Αμερικάνικη Βάση- Δεξαμενή Λεωφ. Βουλιαγμένης). Στο φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στον Ibrahim Ferrer (βασικό τραγουδιστή των Buena Vista Social Club έως το 2005), συμμετέχει και ο γιος του Ibrahim Ferrer Jr. με 2 συναυλίες, το Σάββατο 30 Ιουνίου στην Αθήνα και την Παρασκευή 29 Ιουνίου στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στην Θεσσαλονίκη.
Info: Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

2ο Φεστιβάλ Κόμικς

Από 29 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η 2η διοργάνωση Φεστιβάλ Κόμικς από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το περιοδικό «Νέο Επίπεδο». Το 1ο μέρος του φεστιβάλ περιλαμβάνει την έκθεση κόμικς με έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών και το 2ο έκθεση με τα έργα που συμμετείχαν στον πανελλαδικό διαγωνισμό σκίτσου για νέους κάτω των 30 ετών με θέμα «Μόνο τα νεκρά ψάρια πάνε με το ρεύμα». Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρχουν εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και workshops.
Info: Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, Β. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας (Στάση μετρό «Μέγαρο Μουσικής»). Τηλ.: 210-72.24.028.
Ξεναγήσεις

Στα «χνάρια» του Αριστοτέλη

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει το Σάββατο 30 Ιουνίου βόλτα και ξενάγηση στην Ακαδημία Πλάτωνος, για να γνωρίσουμε μία από τις πολιτιστικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Αθήνας. Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου οι εθελοντές του Δικτύου συμμετέχουν στο Critical Mass Ιουλίου με σκοπό την ανάδειξη του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μεταφοράς και την προώθηση της σωστής χρήσης των δρόμων από όλους.
Info: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Μαμάη 3α, Αθήνα. Τηλ.: 210-82.28.795. Site: www.medsos.gr. Διάρκεια περιήγησης: 2 ώρες
Δωρεάν εκδηλώσεις

«Είμαστε εδώ»…. με ποιήματα και μουσική

Την Τρίτη 3 Ιουλίου στις 20.30, η ιστορική πλατεία Κλαυθμώνος πλημμυρίζει στίχους και μουσική. Σε μια εποχή γεμάτη ανασφάλεια και στερήσεις, δημιουργοί και καλλιτέχνες δηλώνουν παρόντες και θυμίζουν ότι υπάρχουν, δρουν και παράγουν. Η εκδήλωση στηρίζεται σε μια ιδέα του Κώστα Κρεμμύδα και του Γιώργου Δουατζή και υλοποιείται με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης συντονίζει ο Άγγελος Σφακιανάκης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Μουσική

Οι Mode Plagal στην Τεχνόπολη

Με ήχους γνώριμους από τις δισκογραφικές τους δουλειές, αλλά και ρυθμούς από την τελευταία τους δουλειά με τίτλο «Στην κοιλιά του κήτους», διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα, οι Mode Plagal έρχονται παρέα με φίλους τους για μια ξεχωριστή βραδιά στην Τεχνόπολη. Την Πέμπτη 5 Ιουλίου στο Γκάζι, η παράδοση συναντά τη jazz, ο αυτοσχεδιασμός φλερτάρει ελεύθερα με ήχους που όλοι κουβαλάμε, ενώ η Μεσόγειος κλείνει το μάτι στα blues και το Afrobeat.
Info: «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι. Τηλ.: 210-34.75.518. Εισιτήρια: 10Ε (προπώληση), 12Ε (ταμείο). Σημεία προπώλησης: Καταστήματα Public, Viva.gr, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων.
Παιδί

Εναλλακτική «κατασκήνωση»

Στις 2 Ιουλίου ξεκινά το 2ο δεκαήμερο της εναλλακτικής «κατασκήνωσης» «Καλοκαίρι στην πόλη», με θέμα «Παίζω, παίζεις, παίζουμε; Παιχνίδια που μας ενώνουν!». Οι «κατασκηνωτές» θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο μέσα από τη μαγειρική, τη μουσική, το θέατρο και τις προβολές εικονικής πραγματικότητας. Διακεκριμένοι επαγγελματίες, όπως οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Δημήτρης Σκαρμούτσος και Γιάννης Λουκάκος, το συγκρότημα Burger Project, η θεατρική ομάδα AbOvo, η Ομάδα Κοπέρνικος, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης και το κουαρτέτο εγχόρδων Crescento, καθώς και αθλητές και αθλήτριες των Παραολυμπιακών Αγώνων μετατρέπουν τις διακοπές των παιδιών σε μια αξέχαστη εμπειρία!
Info: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος. Site: http://summer.hellenic-cosmos.gr. Πληροφορίες, κρατήσεις: 212-25.40.650.
Βιβλίο

Σύρμα και χάντρα
Ανακαλύψτε τα μυστικά του χειροποίητου κοσμήματος
Αθανασία Μπούρα, εκδόσεις Μύρτος, 18Ε

Το καλοκαίρι προσφέρεται για να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που μας χαλαρώνουν και μας προσφέρουν κάτι διαφορετικό όπως η παρασκευή χειροποίητων κοσμημάτων. Τα μυστικά της τέχνης μπορούμε να τα μάθουμε σ’ αυτό το βιβλίο. Εύκολες οδηγίες και έγχρωμες εικόνες μας δείχνουν βήμα προς βήμα πώς να δημιουργήσουμε κοσμήματα από βραχιόλια και σκουλαρίκια, έως δακτυλίδια, μενταγιόν και κολιέ.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.