Σύμφωνα με έρευνες, οι «κακές μέρες» των μαλλιών αναστατώνουν τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, περισσότερες από μία στις δέκα έχουν ακυρώσει ραντεβού επειδή δεν ήταν ωραία τα μαλλιά τους. Γιατί η τρίχα µου σπάει εύκολα;
Για πολλούς λόγους, απαντούν οι ειδικοί του επιστημονικού κέντρου της L’Oréal στη Γαλλία. Ένας από αυτούς είναι η φτωχή σε πρωτεΐνες και βιταμίνες διατροφή. Αρκεί να γνωρίζετε ότι κάθε τρίχα αποτελείται από πρωτεΐνες (σε ποσοστό από 65% έως 95%), λιπίδια (1% έως 9%), ιχνοστοιχεία, πολυσακχαρίτες και νερό. Ωστόσο, η κύρια πρωτεΐνη είναι η κερατίνη, στην οποία οφείλεται η αντοχή και η δύναμη της τρίχας (η ίδια πρωτεΐνη συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό στον σχηματισμό των νυχιών και βρίσκεται και στην επιδερμίδα). Άλλος λόγος μπορεί να είναι οι ορμονικές διαταραχές. Για παράδειγμα, κατά την εγκυμοσύνη πολλές γυναίκες παρατηρούν αύξηση της τριχόπτωσης και της ψαλίδας. Επίσης, σοβαρό ρόλο διαδραματίζουν και η έλλειψη ενυδάτωσης μαζί με το υπερβολικό styling με εργαλεία θερμότητας και προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα. Συνήθως, η εύθραυστη τρίχα συνοδεύεται κι από άλλα φαινόμενα, όπως το υπερβολικό μπέρδεμα, η τραχιά υφή και η ψαλίδα.

Είναι απαραίτητο το αντιηλιακό για τα µαλλιά και αν ναι, πότε πρέπει να το βάζω;
Είναι εξίσου απαραίτητο με το αντιηλιακό για το πρόσωπο ή το σώμα. Οι ακτίνες UVA και UVB διεισδύουν ακόμα και στα πιο βαθιά στρώματα της τρίχας και του τριχωτού, καταστρέφοντας όλες τις δομικές ουσίες που χαρίζουν ελαστικότητα και δύναμη και προκαλώντας ακόμα και έγκαυμα στο τριχωτό και τριχόπτωση. Έτσι, αφού τα λέπια ξεκολλάνε και ανασηκώνονται, η τρίχα γίνεται άγρια, χάνει τη ζωντάνια και το χρώμα της και μπερδεύεται εύκολα. Αυτό μπορείτε να το αποφύγετε με τα προϊόντα μαλλιών που περιέχουν φίλτρα UV, χημικά ή φυσικά. Πλέον η σύνθεσή τους είναι εξελιγμένη, αφού προστατεύει χωρίς να βαραίνει ή να αφήνει λιπαρότητα. Χρησιμοποιήστε ένα τέτοιο προϊόν πριν ή κατά τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο, ιδίως αν τα μαλλιά σας είναι βαμμένα.

Γιατί το χρώµα των βαµµένων µαλλιών µου ξεθωριάζει;
Η βαφή είναι μια οξειδωτική διαδικασία που αλλάζει τη δομή της τρίχας, κάνοντάς την πιο πορώδη, με αποτέλεσμα να απορροφάει το νερό πιο πολύ. «Έτσι, καθώς το νερό εισέρχεται και εξέρχεται από την τρίχα, παρασύρει μαζί του χρωματικά μόρια, στα οποία οφείλεται το χρώμα των μαλλιών, με αποτέλεσμα αυτό να ξεθωριάζει. Συνήθως, οι βαφές κόκκινων αποχρώσεων ξεθωριάζουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα, γιατί τα χρωματικά μόρια των έντονων κόκκινων αποχρώσεων είναι μικρότερα και ξεγλιστρούν ευκολότερα από την πορώδη δομή των μαλλιών», εξηγεί ο δρ. John Gray, ιατρικός σύμβουλος της P&G Beauty. Επιπλέον, θα έχετε παρατηρήσει ίσως πως η βαφή κάνει πιο άγρια την επιφάνεια της τρίχας, γεγονός που παίζει ρόλο στην αντανάκλαση του φωτός. Γι’ αυτόν τον λόγο τα μαλλιά φαίνονται θαμπά.

Πώς µπορώ να προστατεύω τα µαλλιά µου από τη θερµότητα;
Όσο λιγότερο χρησιμοποιείτε το πιστολάκι ή το σίδερο για ίσιωμα ή μπούκλες τόσο το καλύτερο. Κι αυτό γιατί «απομυζούν την υγρασία των μαλλιών, ενώ υποβαθμίζουν την ποιότητα της πρωτεΐνης, που είναι το βασικό δομικό συστατικό των μαλλιών», λέει ο
διάσημος ειδικός για τα μαλλιά Thomas Taw. Αν δεν μπορείτε χωρίς αυτά, τότε υιοθετήστε μερικούς κανόνες. Πρώτον, στέγνωμα σε νωπά και όχι βρεγμένα μαλλιά (αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν μόνα τους για μισή ώρα και μετά χρησιμοποιήστε το πιστολάκι στη μέτρια σκάλα). Όσο για το σίδερο, εφαρμόστε το σε εντελώς στεγνά μαλλιά. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί τον βρασμό του νερού που βρίσκεται στην τρίχα με αποτέλεσμα να την «ψήνει» και να την αφυδατώνει. Και βέβαια, πριν από κάθε διαδικασία επιβάλλεται η χρήση ενός προστατευτικού από τη θερμότητα προϊόντος, σύμφωνα με τον Thomas Taw.

Πού οφείλεται το φριζάρισµα;
Τα καλά ενυδατωμένα μαλλιά δεν φριζάρουν. Αντίθετα, τα αφυδατωμένα μαλλιά απορροφούν την υγρασία από την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να «πετάνε». Συνήθως, λοιπόν, το φριζάρισμα παρατηρείται στα ξηρά μαλλιά και φαίνεται πιο έντονα στα σπαστά ή σγουρά μαλλιά, λόγω του σχήματός τους. Για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο, προσφέρετε ενυδάτωση και θρέψη στην τρίχα. Μια πολύ καλή πηγή θρέψης είναι προϊόντα με φυτικά λιπίδια, για παράδειγμα το βούτυρο καριτέ, το έλαιο αργκάν ή εκχυλίσματα από φρούτα ή φυτά, όπως επίσης και οι θετικά φορτισμένες σιλικόνες, που προσκολλώνται στα φθαρμένα σημεία της τρίχας και την κάνουν πιο λεία.

Ποιο είναι το σηµαντικότερο προϊόν για υγιή, λαµπερά µαλλιά;
Δεν είναι ένα, αλλά δύο: το σαμπουάν και το conditioner. Μέχρι τώρα διαλέγαμε προϊόντα για λιπαρά, κανονικά, ξηρά μαλλιά κ.ο.κ. Ωστόσο, πρόσφατα, επιστημονικές έρευνες που βασίστηκαν στην τεχνολογία της NASA και της ιατρικής απέδειξαν ότι τελικά αυτό που καθορίζει τη συμπεριφορά της τρίχας και την αλληλεπίδρασή της με τα προϊόντα περιποίησης είναι η δομή της (λεπτή, κανονική, χονδρή ή βαμμένη) και όχι το τριχωτό της κεφαλής, το οποίο καθόριζε τον τύπο των μαλλιών μας.