Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση νωρίς, πριν τα 46 τους, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση αργότερα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Alabama. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης για τις γυναίκες είναι τα 51 χρόνια.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για 2.509 γυναίκες, μεταξύ των οποίων 331 Kινέζες, 641 Aφροαμερικάνες και 550 Iσπανόφωνες. Το 28% των γυναικών είχαν μπει πρόωρα στην εμμηνόπαυση (είτε λόγω υστερεκτομής είτε φυσιολογικά).

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το 3,3% των γυναικών με πρόωρη εμμηνόπαυση και το 1,5% εκείνων που μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν υποστεί έμφραγμα ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Τα ποσοστά όσον αφορά τα εγκεφαλικά ήταν 2,6% και 1% αντίστοιχα.

Εκτιμάται ότι ο λόγος που η πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι η μείωση των οιστρογόνων. Μια άλλη ερμηνεία που προτείνουν οι ειδικοί είναι ότι ίσως υπάρχει ένα κοινό γενετικό υπόβαθρο μεταξύ της λειτουργίας των ωοθηκών και της καρδιαγγειακής νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Menopause».