Η αυξημένη κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της πιο κοινής μορφής κοκοήθειας του δέρματος, του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Harvard, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Research», το οποίο εκδίδει η Αμερικανική Ένωση Έρευνας για τον Καρκίνο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μόνο με βάση τα ευρήματα της έρευνάς τους δεν θα συνιστούσαν την αύξηση της κατανάλωσης καφέ. Ωστόσο, η έρευνα αυτή τους επιτρέπει να κατατάξουν και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα στη λίστα με τις παθήσεις των οποίων ο κίνδυνος εκδήλωσης μειώνεται όταν αυξάνεται η κατανάλωση καφέ. Στη λίστα αυτή ήδη ανήκουν ο διαβήτης τύπου 2 και το Πάρκινσον.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στην ανάλυση των στοιχείων της Nurse’s Health Study, στην οποία συμμετείχαν 112.897 νοσοκόμες οι οποίες παρακολουθήθηκαν επί 20 χρόνια. Παρατήρησαν μάλιστα ότι η προστατευτική δράση της καφεΐνης σε σχέση με το δέρμα αφορούσε και άλλα ροφήματα με καφεΐνη, όπως το τσάι και η σοκολάτα.

Από την άλλη μεριά, όμως, η ευεργετική δράση της καφεΐνης δεν αφορούσε άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος (όπως π.χ. το μελάνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα). Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη δεν συσχετιζόταν με τη μείωση των ποσοστών του βασικοκυτταρικού καρκινώματος.

Δείτε επίσης: