Ακόμη μια χρήση της βοτουλινικής τοξίνης, του γνωστού πλέον botox αναφέρεται σε μικρή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας δοκιμάστηκε η επίδραση των ενέσεων botox στο τρέμουλο των χεριών που παρατηρείται σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η χορήγηση των ενέσεων στους 23 ασθενείς μείωσε τα συμπτώματά τους και βελτίωσε την ικανότητά τους να γράφουν.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το τρέμουλο των χεριών παρουσιάζεται στα 2/3 των ασθενών με σκλήρυνση και προς το παρόν δεν υπάρχει μια φαρμακευτική λύση γι’ αυτό το σύμπτωμα. Μελετάται η φυσικοθεραπεία και η άσκηση, αλλά εκτιμάται ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικές. Γι’ αυτό και αναζητούνται νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως το botox.

Ωστόσο, η εν λόγω έρευνα είναι μικρή και πρώιμη. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν κάνοντας μεγαλύτερες και μακροχρόνιες έρευνες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Anneke van der Walt νευρολόγος στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Μελβούρνης στην Αυστραλία.