Πρόσφατη βραζιλιάνικη έρευνα από το Universidade Federal do Rio Grande do Sul καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα επεισόδια άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου χειροτερεύουν τους χειμερινούς μήνες. Η υπνική άπνοια αφορά τη διακοπή της αναπνοής (και της οξυγόνωσης του εγκεφάλου) δεκάδες φορές στη διάρκεια μιας ώρας εξαιτίας της στένωσης των αεραγωγών (λόγω πάχους του λαιμού, γενικότερου προβλήματος παχυσαρκίας, ανατομικών ανωμαλιών κλπ.).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 7.500 ασθενείς για μια περίοδο δέκα ετών. Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι διακοπές της αναπνοής ήταν 18 φορές την ώρα, συγκριτικά με το καλοκαίρι που ήταν 15 φορές την ώρα. Επίσης, τους χειμερινούς μήνες τα πιο βαριά περιστατικά – περισσότερες από 30 διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια μιας ώρας – επισκέπτονταν την κλινική ύπνου.

Περίπου το 34% των ασθενών που αποτάθηκαν στο γιατρό τους το χειμώνα είχαν σοβαρή άπνοια, συγκριτικά με το 28% των ασθενών το καλοκαίρι. Εκτιμάται ότι η εξήγηση του φαινομένου μπορεί να είναι τα καιρικά φαινόμενα (αυξημένη υγρασία, χαμηλή θερμοκρασία, αυξημένη μόλυνση του αέρα), αλλά σύμφωνα με άλλους ερευνητές που δεν εμπλέκονται στη συγκεκριμένη έρευνα ο λόγος μπορεί να είναι και πιο απλός. Το χειμώνα συνήθως επιλέγουν οι ασθενείς να επισκεφτούν το γιατρό τους για το πρόβλημα της άπνοιας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Chest.