Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) ενημερώθηκε για την εργαστηριακή διάγνωση ενός ακόμη περιστατικού λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου. Το περιστατικό αφορά άνδρα ενήλικο ασθενή, κάτοικο Αργυρούπολης, ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό μετακίνησης-έκθεσης σε περιοχή με ιστορικό εμφάνισης της νόσου.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ αναμένει συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην περιοχή της Αθήνας και γενικότερα στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κ.λπ όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ). Συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συνιστώνται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα παρακολουθεί στενά τα τυχόν περιστατικά και θα προβαίνει σε ενημέρωση, σε εβδομαδιαία βάση, μέσω της ιστοσελίδας του, στην οποία αναφέρονται και αναλυτικές οδηγίες για τη νόσο και τα μέτρα πρόληψης.

Επιπλέον, σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, δίνονται ακόμη πιο αναλυτικές οδηγίες αντικουνουπικής προστασίας. Επισημαίνεται ότι πολλά από τα κουνούπια γεννιούνται και ζουν στο μπαλκόνι, στις αυλές ή στα χωράφια μας. Μπορούμε να περιορίσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία εκείνα όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους.

Μέτρα πρόληψης στο σπίτι

  • Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων
  • Αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι, θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού, ώστε να απομακρύνουμε αυγά και προνύμφες κουνουπιών
  • Δίνουμε κλίση στον κήπο για να απομακρύνονται τα νεράΤοποθετούμε σήτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού
  • Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά
  • Κάνουμε χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κ.λπ)
  • Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά (π.χ. από λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών)
  • Μεταφέρουμε μακριά και σε ασφαλές μέρος λύματα, νερά αποχέτευσης, απόβλητα
  • Κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές (αποτελούν καταφύγια ενήλικων κουνουπιών)
  • Ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί
  • Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρωνΑντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν
  • Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα
  • Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν νερό
  • Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές
Ατομική προστασία:

· Χρήση κατάλληλων ρούχων που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο

το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά

ρούχα).

· Χρήση εντομοαπωθητικών τόσο σε ακάλυπτο δέρμα όσο και πάνω

από τα ρούχα.

Για περισσότερες πληροφορίες, www.keelpno.gr , τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., τηλ.: 210-88.99.041.