Ο αμερικανικός FDA (Food and Drug Administration) έδωσε για πρώτη φορά το πράσινο φως για την κυκλοφορία ενός φαρμάκου με σκοπό την πρόληψη της μόλυνσης από το ιό HIV (που προκαλεί AIDS). Η εμπορική ονομασία του φαρμάκου είναι Truvada και σύμφωνα με τον FDA θα λαμβάνεται από όσους ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου όσον αφορά τη μόλυνση από τον ιό HIV, καθώς και από όσους μπορεί να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με φορείς του ιού HIV.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης έως και κατά 73%.

Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες ότι η κυκλοφορία ενός τέτοιου φαρμάκου θα δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, κάνοντας τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές. Επιπλέον, εκφράζεται η ανησυχία ότι εξαιτίας της χρήσης του φαρμάκου μπορεί να αναπτυχθούν ανθεκτικά στελέχη του ιού HIV.

Σε σχετική δήλωση του FDA αναφέρεται ότι η λήψη του φαρμάκου πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο ενός οργανωμένου πλάνου πρόληψης της μετάδοσης του ιού HIV, το οποίο θα περιλαμβάνει τη χρήση προφυλακτικών και τη συστηματική εξέταση για τυχόν μόλυνση από τον ιό HIV.

Να σημειωθεί ότι η πρόσφατη έγκριση αφορά τη λήψη του φαρμάκου από υγιείς ενηλίκους ως μέτρο πρόληψης. Το ίδιο φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί από τον FDA όσον αφορά τη λήψη του στο πλαίσιο της αντιιικής αγωγής από φορείς του HIV.