Ένα χάπι που θα συνδυάζει μια στατίνη, η οποία χορηγείται για τη ρύθμιση της υψηλής χοληστερίνης, με αντιυπερτασικά φάρμακα θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόληψη χιλιάδων εμφραγμάτων και εγκεφαλικών κάθε χρόνο, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται η ιδέα της χορήγησης ενός συνδυαστικού πολυφαρμάκου σε υγιείς ενηλίκους.

Στη συγκεκριμένη τρίμηνη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS ONΕ», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου μελέτησαν την επίδραση ενός πολυφαρμάκου στατίνης και αντιυπερτασικών σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο σε 84 ενηλίκους άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το συνδυαστικό χάπι οδήγησε σε μείωση της πίεσης του αίματος κατά 12% και της «κακής» LDL χοληστερίνης κατά 39%.
Εκτιμάται ότι η λήψη ενός τέτοιου χαπιού μετά την ηλικία των 50 ετών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποφυγή ή καθυστέρηση της εκδήλωσης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών στο 28% του πληθυσμού.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσο ενδιαφέρον κι αν είναι ένα συνδυαστικό πολυχάπι, τα φάρμακα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος παραμένουν ζωτικής σημασίας για την προστασία της καρδιάς.