Οι ομελέτες, η μαρέγκα και τα κέικ θα μπορούσαν να επανέλθουν στο διαιτολόγιο ορισμένων ανθρώπων με αλλεργία στο αυγό, αφού προηγουμένως θα έχουν ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή με το ίδιο το τρόφιμο στο οποίο έχουν αλλεργία , υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine».

Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από τους γονείς 55 παιδιών με αλλεργία στο αυγό να εισάγουν σταδιακά σκόνη αυγού στο φαγητό των παιδιών έως ότου να φτάσουν σε ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του αυγού ημερησίως. Μετά από 22 μήνες αυγοθεραπείας, το 75% των παιδιών ήταν σε θέση να φάνε το αντίστοιχο δύο αβγών χωρίς συμπτώματα τροφικής αλλεργίας.,

Ένα μήνα μετά το τέλος της θεραπείας τα παιδιά ελέγχθηκαν ξανά. Το 28% αυτών εξακολουθούσαν να είναι σε θέση να φάνε αυγό χωρίς αλλεργικές αντιδράσεις.
«Η έρευνα αυτή μας δίνει ελπίδες ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στη θεραπεία της αλλεργίας στο αυγό. Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών είχαν μόνιμη αλλαγή και δεν είχαν πλέον αλλεργία στο αυγό», δήλωσε ένας εκ των ερευνητών, o δρ. Wesley Burks από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Ωστόσο, το 15% των παιδιών δεν ολοκλήρωσαν τη θεραπεία, κυρίως εξαιτίας σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η μέθοδος που δοκίμασαν είναι σε πρώιμο στάδιο και δεν πρέπει να δοκιμαστεί στο σπίτι χωρίς ιατρική επίβλεψη, εξαιτίας των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να προκύψουν.