Αρκούν δυο φέτες τυρί την ημέρα για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά 12%, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition. Βρετανοί και Ολλανδοί ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες 16.800 υγιών ενηλίκων και 12.400 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 από οχτώ ευρωπαϊκές χώρες.



Σύμφωνα με την έρευνα όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 55 γρ. τυρί την ημέρα είχαν κατά 12% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2. Επίσης, μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κατά το ίδιο ποσοστό, παρατηρήθηκε και σε εκείνους που κατανάλωναν 55 γρ. γιαούρτι την ημέρα. Η έρευνα έρχεται εν μέρει, σε αντίθεση με τις υπάρχουσες οδηγίες για την αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά (όπως τα γαλακτοκομικά) στο πλαίσιο της ισορροπημένης διατροφής και της αποφυγής της παχυσαρκίας που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση διαβήτη.



Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν είναι όλα τα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά επιβλαβή – ορισμένα μπορεί να είναι και ευεργετικά. Από την άλλη μεριά ο Dr Iain Frame διευθυντής του βρετανικού φορέα Diabetes UK που στελεχώνεται από ειδικούς στον τομέα της έρευνας και θεραπείας του διαβήτη, δήλωσε ότι «είναι πολύ απλοϊκό να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Εμείς συστήνουμε μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε αλάτι και λιπαρά. Αυτή η έρευνα δεν μας δίνει κάποιο λόγο να πιστέψουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο πρόσληψης των γαλακτοκομικών προκειμένου να αποφύγουμε το διαβήτη.»