Η απάντηση σύμφωνα με τους αμερικανούς ανθρωπολόγους του Hunter College της Νέας Υόρκης είναι ότι τελικά τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο τον παχαίνει το πολύ φαγητό και όχι το -επίσης πολύ – καθισιό. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το ομολογουμένως αμφιλεγόμενο συμπέρασμα, μετά από λεπτομερή παρατήρηση της φυλής Hadza. Πρόκειται για μια φυλή κυνηγών στην βόρεια Τανζανία που εξακολουθούν να ζουν όπως οι πρωτόγονοι.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 30 ιθαγενείς – άνδρες και γυναίκες – ηλικίας 18-75 ετών. H αλήθεια είναι ότι στο μυαλό των περισσότερων από εμάς, καθώς και των επιστημόνων, η σκέψη που κυριαρχεί είναι ότι οι άνθρωποι που όλη μέρα κινούνται και κυνηγούν, καίνε πολύ περισσότερες θερμίδες, συγκριτικά με τον σημερινό δυτικό άνθρωπο, ο οποίος περνάει τη μέρα του στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση.
Οι ειδικοί δεν αναιρούν αυτή την υπόθεση. Διαπίστωσαν ότι πράγματι τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των ιθαγενών είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα των δυτικών, αλλά μετά την επεξεργασία και διόρθωση των δεδομένων σύμφωνα με τον μέγεθος και το βάρος των ιθαγενών, διαπιστώθηκε ότι ο μεταβολικός ρυθμός τους δεν είναι διαφορετικός από εκείνον των σύγχρονων δυτικών. Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν ότι οι θερμίδες που έχουν ανάγκη οι «πρωτόγονοι» – κυνηγοί είναι παρόμοιες με εκείνες που χρειάζεται ο πολιτισμένος δυτικός που βλέπει τηλεόραση στον καναπέ του.
Επομένως, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr Herman Pontzer σήμερα κατά κύριο λόγο μας παχαίνει η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε και όχι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Τρώμε δηλαδή, πολύ περισσότερο από όσο έχουμε ανάγκη.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.
Παχαίνει το καθισιό ή το φαγητό;
Η απάντηση σύμφωνα με τους αμερικανούς ανθρωπολόγους του Hunter College της Νέας Υόρκης είναι ότι τελικά τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο τον παχαίνει το πολύ φαγητό.