Αθήνα

Φεστιβάλ Κουβανικού κινηματογράφου

Με αφορμή την 59ης επέτειο της επίθεσης του Φιντέλ Κάστρο και των συντρόφων του εναντίων των στρατώνων Μονκαδά, η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας διοργανώνει Φεστιβάλ Κουβανικού κινηματογράφου σε συνεργασία με την NEW STAR. Επισκεφτείτε τον κινηματογράφο Τριανόν μέχρι την 1η Αυγούστου και δείτε μία από τις 33 ταινίες και ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν.
Info: Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 (Μετρό Βικτώρια). Τηλ.: 210-82.15.469. Είσοδος: 6Ε/ ημέρα. Το Σάββατο θα είναι αφιερωμένο στα παιδιά.
Σαλαμίνα

«Σμυρνέϊκο μινόρε»

Με αφορμή τα 90 χρόνια απ’ την καταστροφή της Σμύρνης, το Σάββατο 28 Ιουλίου, η Γλυκερία παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους μουσικούς δρόμους της Μικράς Ασίας, στη μουσική που συνέδεε δύο λαούς και τους έκανε να μοιράζονται χαρές και λύπες. Μαζί της η τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc και η Αρετή Κετιμέ. Ούτι, βιολί, λαούτο, σαντούρι, νέι, φλογέρες, κανονάκι και ο σολίστ του ακορντεόν Λάζαρος Κουλαξίζης, δίνουν το χαρακτηριστικό μικρασιάτικο άκουσμα στο τελικό αποτέλεσμα.
Info: Ευριπίδειο θέατρο Σαλαμίνας. Έναρξη: 21.30. Εισιτήρια: 15Ε (προπώληση), 18Ε (στην είσοδο). Προπώληση: OTTIKA SPIROY, DEALS CAFÉ, NECTAR ACCESSORIES, ΠΙΤΑ – HOT, COFFE TIME, ΚΟΥΛΗΣ 1980, ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ Α.Ε.
Θάσος

«Καταλόγια»

Στις 27 & 28 Ιουλίου το Αρχαίο Θέατρο Θάσου φιλοξενεί τη θεατρική αναπαράσταση τεσσάρων δημοτικών τραγουδιών που αναπαριστώνται με βάση τους κώδικες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας: Του νεκρού αδερφού, Της κακιάς πεθεράς, Του γιοφυριού της Άρτας, Της μάνας φόνισσας. Τα κείμενα εκτός από συμπυκνωμένες τραγωδίες αποτελούν και το συνδετικό κρίκο της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την κλασσική εποχή. Βασικό στοιχείο της παραγωγής είναι η χρήση μασκών, κουκλοθεάτρου και θεάτρου σκιών, για την αναπαράσταση των βασικών ιστοριών.
Info: Γραμματεία Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, Φιλίππων 4 (Κτήριο πρώην Λαογραφικό), Καβάλα. Τηλ.: 2513-500.218. Πρόγραμμα: www.philippifestival.gr/content/2012/pf_programme_2012.pdf
Ρέθυμνο

Για να δεις τα άστρα, πρέπει να σηκώσεις κεφάλι

Με αυτήν την προτροπή ξεκινούν για 15η χρονιά τα Υακίνθεια. Από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου, η τέχνη, τα γράμματα και η παράδοση ενώνονται στα 1260μ. υψόμετρο σε ένα ξεχωριστό 3ήμερο εκδηλώσεων. Την πρώτη ημέρα, οι βοσκοί των Ανωγείων, πιστοί στον Ξένιο Δία, θα προσφέρουν οφτό στους παρευρισκόμενους, ο Γιώργης Σαλούστρος για 3 ημέρες θα προσφέρει ροφήματα του βουνού, ενώ έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις ουράνιες συνθέσεις θα κοσμεί την πλατεία των Ανωγείων, το Μεϊντάνι.
Info: Θέατρο Αγίου Υακίνθου, Ανώγεια, Ρέθυμνο. Τηλ.: 28340-31.768, 6977-238157.
Site: http://yakinthia.com/2012gr.html
Κουφονήσια

2ο Up Festival

Στις 27, 28 & 29 Ιουλίου στα καταγάλανα νερά των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Αμοργό και τη Νάξο, αγαπημένοι Έλληνες καλλιτέχνες θα μας ταξιδέψουν για τρεις μέρες με τις μελωδίες τους, ενώ ταυτόχρονα από το μεσημέρι, σε διαμορφωμένους χώρους στην παραλία, καλεσμένοι dj’s θα μας ανεβάζουν την διάθεση.
Info: Bar Καλόφεγγο, Πορί, Άνω Κουφονήσι. Site: www.upfestival.gr. Είσοδος ελεύθερη.
Καστοριά

Δίπλα στο ποτάμι

Πέντε μέρες γεμάτες μουσική, 1-5 Αυγούστου, θα μπορούν να απολαύσουν όσοι επισκεφτούν το Νεστόριο. Το 34ο River party ξεκινάει και υποδέχεται καλλιτέχνες και επισκέπτες σε μια ιδιαίτερη γιορτή δίπλα στο ποτάμι.
Info: live2, Θέτιδος 10, Αθήνα. Τηλ.: 210-74.75.080. Τις ημέρες του φεστιβάλ: 24670-31.103. Site: www.riverparty.org/main/
Βιβλίο

Με…νού ελληνικό. Μια σύγχρονη ματιά στην ελληνική κουζίνα
Ηλίας Κάφαλης, εκδόσεις Διόπτρα, 2011, 17,00Ε

Κλείστε τα µάτια και θυµηθείτε το φαγητό της μαμάς που µας περίμενε μετά το σχολείο, το κυριακάτικο τραπέζι στρωμένο µε την τέχνη της για να µας δείξει πόσο µας αγαπά και εμείς να περιμένουνε να αφήσει την πιατέλα µε το πιο νόστιμο κατσικάκι στο φούρνο µε πατάτες που έχουμε φάει ποτέ. Το βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις και αγάπη για ό,τι βγάζει η γη και η θάλασσα, γεμάτο µε νέες τεχνικές και παραδοσιακές γνώσεις της ελληνικής κουζίνας, νέα υλικά και εύκολους τρόπους για να μαγειρέψουμε τα πιάτα που αγαπάμε πιο εύκολα και γευστικά.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.