Είναι ο άνθρωπος που διέσχισε κωπηλατώντας τον Ατλαντικό ωκεανό και περπατώντας την Ισλανδία. Είναι αυτός που έτρεξε 243 χλμ. στον Μαραθώνιο της Σαχάρας και έκανε τον γύρο του κόσμου με το ποδήλατό του. Μάλιστα, στο βιβλίο του «Ten lessons from the road» («Ζήσε το όνειρο», εκδόσεις Διόπτρα) μοιράζεται μαζί μας τα «10 απλά μαθήματα που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της μεγαλύτερης περιπέτειας της ζωής μου (μέχρι τώρα)», όπως δηλώνει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του.

Πώς επιλέγετε τους προορισμούς σας;

Προσπαθώ να επιλέγω προορισμούς που ποτέ δεν έχω επισκεφτεί και να εναλλάσσω μέρη ασφυκτικά κατοικημένα, όπως η Ινδία, με μέρη άγρια, σχεδόν ακατοίκητα, όπως η Γροιλανδία. Τέλος, επιλέγω μέρη για τα οποία έχω διαβάσει και στα οποία ονειρεύομαι να πάω.

Ποιο είναι το κίνητρό σας;
Η επιθυμία να εκμεταλλεύομαι στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητές μου και τις ευκαιρίες που μου δίνονται, καθώς και το ότι ο κόσμος είναι τεράστιος, γεμάτος ωραία μέρη και ο χρόνος που έχω για να τα επισκεφτώ τόσος λίγος.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε;
Ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τα πράγματα που θέλει. Δεν είμαι ο Superman, αλλά επέλεξα να δοκιμάσω τις αντοχές μου, να ταξιδέψω, να κάνω πράγματα, από το να φοβάμαι τις αποτυχίες. Αυτό που πραγματικά φοβάμαι είναι να μετανιώσω, καθώς μεγαλώνω, για πράγματα που δεν έκανα και για ευκαιρίες που δεν εκμεταλλεύτηκα.
Οι περιπέτειες αυτές σας άλλαξαν;
Σίγουρα. Μπορεί να μην έχω μεγάλη σωματική δύναμη και να μην είμαι αθλητής, ωστόσο νιώθω πιο υγιής από έναν «συνηθισμένο» άνθρωπο και η πραγματική ευεξία είναι πια προνόμιο. Ταυτόχρονα, οι εμπειρίες αυτές με άλλαξαν και εσωτερικά. Δεν είμαι από τη φύση μου άνθρωπος με μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά όσα έχω κάνει μου έχουν δώσει την απαραίτητη δύναμη να μη φοβάμαι τα δύσκολα.
Πόσο μακριά πρέπει να πάμε για να ζήσουμε και εμείς μια τέτοια «περιπέτεια»;
Καθόλου μακριά. Η απόσταση, ο χρόνος και τα χρήματα δεν θα πρέπει να αποτελούν δικαιολογίες για να μην αποκτήσουμε εμπειρίες. Αυτός είναι και ο λόγος που σκέφτηκα την ιδέα των «microadventures», των φτηνών, απλών, σύντομων και παρ’ όλα αυτά αποτελεσματικών περιπετειών κοντά στο σπίτι. Στην ουσία πρόκειται για μια προσπάθεια να ενθαρρύνω κανονικούς ανθρώπους να εκμεταλλευτούν όσο χρόνο και χρήματα έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να βγουν έξω από τη «ζώνη άνεσής» τους, να ξεπεράσουν τα όριά τους και να πάρουν μια γεύση περιπέτειας. Ούτως ή άλλως, η περιπέτεια είναι μια κατάσταση του μυαλού, είναι μια δοκιμασία για το σώμα, το μυαλό, ακόμα και την κουλτούρα σου. Πάρτε, λοιπόν, μέρος σε έναν αγώνα, κοιμηθείτε σε ένα βουνό, εξερευνήστε ένα νησί!
Τι μάθατε σε αυτά τα ταξίδια;
Ότι ο κόσμος είναι ένα ωραίο μέρος και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Ότι όλοι είμαστε ικανοί να κάνουμε περισσότερα πράγματα από αυτά που πιστεύουμε και να πετύχουμε στα δύσκολα. Ότι ο κόσμος είναι όμορφος, τεράστιος, και η ζωή πολύ σύντομη.
Ποια είναι η αγαπημένη σας περιπέτεια;
Νομίζω το να διασχίσω κωπηλατώντας τον Ατλαντικό. Όχι μόνο γιατί υπήρξε μια μοναδική δοκιμασία, μια εξαιρετική μάχη με τον εαυτό μας και το περιβάλλον, αλλά κυρίως γιατί ήμασταν μακριά από κάθε ανθρώπινη ζωή και επίδραση.
Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;
Η κατάκτηση του Νότιου Πόλου. Το πιο οδυνηρό ταξίδι της εποχής του Εδουάρδου Ζ’ (1901-1919). Ο στόχος που προσπάθησε να κατακτήσει ο Captain Scott (Robert Falcon Scott*), αλλά πέθανε πριν την ολοκλήρωση της αποστολής.
*Αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, γνωστός από τις εξερευνητικές αποστολές του.