Για όσους αγαπούν τους ορισμούς η «ελεύθερη σχέση» είναι εκείνη στην οποία οι δυο σύντροφοι έχουν από κοινού αποφασίσει ότι θα έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλα άτομα, σε αντιδιαστολή με την… απιστία όπου αυτό γίνεται κρυφά και ανομολόγητα.

Σε τι όμως μπορεί να μας ενδιαφέρει αυτή η διαφορά; Σε ότι αφορά την μετάδοση των αφροδίσιων νοσημάτων – των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων – απαντούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Michigan.

Σε έρευνα που διεξήγαγαν σε 1647 άτομα διαπιστώθηκε ότι η χρήση προφυλακτικού κατά το κολπικό και στοματικό σεξ ήταν κατά 27% και 35% χαμηλότερη για όσους έκαναν απιστία συγκριτικά με εκείνους που είχαν ανοιχτές σχέσεις. Επίσης, η λήψη αλκοόλ ήταν κατά 64% υψηλότερη σε όσους έκαναν απιστία στο πλαίσιο μιας μονογαμικής σχέσης.

Το φαινόμενο αυτό εξηγείται σύμφωνα με τους ερευνητές με βάση το ότι όσοι έχουν από κοινού αποφασίσει να έχουν ανοιχτή σχέση είναι πιο πιθανό να είναι συνειδητοποιημένοι και να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό όταν θα έχουν σεξουαλικές επαφές, ενώ εκείνοι που απιστούν το κάνουν συχνότερα υπό την επήρεια αλκοόλ χωρίς να έχουν πάρει κάποιο μέτρο προφύλαξης (δηλαδή προφυλακτικό).