Τελικά μπορούμε να μάθουμε κάτι νέο την ώρα που κοιμόμαστε; Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern απαντούν ότι δεν μπορούμε να μάθουμε κάτι που ακούμε για πρώτη φορά την ώρα που είμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα, αλλά μπορούμε να μάθουμε καλύτερα αυτό το οποίο έχουμε ήδη διδαχθεί την ώρα που ήμασταν ξύπνιοι.

Οι ίδιοι υπέβαλαν μια ομάδα συμμετεχόντων στο ακόλουθο πείραμα. Τους έβαλαν να ακούσουν και να μάθουν να παίζουν δύο διαφορετικές μελωδίες. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να κοιμηθούν επί 90 λεπτά και κατά τη διάρκεια του ύπνου στον χώρο ακουγόταν μόνο η μία από τις δύο μελωδίες. Όταν ξύπνησαν οι συμμετέχοντες, παρατηρήθηκε ότι ήταν σε θέση να ξαναπαίξουν με πολύ λιγότερα λάθη τη μελωδία την οποία είχαν ακούσει ενώ κοιμούνταν, σε σύγκριση με εκείνη που δεν είχαν ακούσει στον ύπνο τους.

Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να ενισχυθεί η ήδη αποκτηθείσα γνώση και αυτό το εύρημα θα μπορούσε να βρει εφαρμογή όχι μόνο σε σχέση με τους μουσικούς σκοπούς, αλλά και με τις ξένες γλώσσες, τα μοτίβα της συμπεριφοράς και τις συνήθειες.