Αθήνα

Έκθεση σύγχρονης τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει, έως τις 19 Σεπτεμβρίου, την έκθεση σύγχρονης τέχνης του Ελβετού καλλιτέχνη Ugo Rondinone με τίτλο «nude», όπου 7 γυμνά γλυπτά φυσικού μεγέθους σε στάσεις ήρεμης ανάπαυσης κατοικούν τον χώρο. Ο ίδιος ο Rondinone εξηγεί πως για τα συγκεκριμένα έργα επέλεξε ως μοντέλο νέους χορευτές, στο απόγειο της δυναμικής τους και της σωματικής τους διάπλασης, ώστε να τονίσει την αντίθεση με τις στάσεις που σχηματίζουν τα σώματα.
Info: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, Νεοφύτου Δούκα 4. Τηλ.: 210-72.28.321 έως 3. Site: www.cycladic.gr. Λειτουργία: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 – 17.00, Πέμπτη: 10.00 – 20.00, Κυριακή: 11.00 – 17.00.
Ηράκλειο

Tribal fusion oriental dance

Για άλλο ένα καλοκαίρι ο δήμος Ηρακλείου δίνει το καθιερωμένο πλέον ραντεβού του με τους επισκέπτες της πόλης και γνωστούς καλλιτέχνες σε μία γιορτή μουσικής, χορού και εικαστικών τεχνών. Το Σάββατο 25 Αυγούστου μπορείτε να απολαύσετε μια διαφορετική παράσταση χορού, ένα μοντέρνο, εναλλακτικό είδος του κλασσικού oriental κάτω από το φως των αστεριών. Η παράσταση αποτελεί μέρος των παράλληλων εκδηλώσεων του δήμου για το καλοκαίρι 2012.
Info: Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», είσοδος από οδό Πλαστήρα. Ώρα έναρξης: 21:30. Είσοδος: 5Ε. Πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ.
Θεσσαλονίκη

2ο Φεστιβάλ Χορού Μονής Λαζαριστών

Το φεστιβάλ επανέρχεται σε αυτή την δύσκολη περίοδο από τις 27-29/8, φτιάχνοντας μία πολύχρωμη παλέτα από νέους και παλαιότερους δημιουργούς και καταργώντας την απόσταση μεταξύ θεατή και καλλιτέχνη. Εξάλλου αυτό είναι ο «σύγχρονος χορός», μια πολυμορφία που μπορεί να φιλοξενεί διαφορετικά χορευτικά ρεύματα, αισθητικές και πειραματισμούς. Μπορεί να ενσωματώνει παραδοσιακά και ριζοσπαστικά στοιχεία, μπορεί να είναι εξπρεσιονιστικός αλλά και μίνιμαλ.
Info: www.monilazariston.gr/AFD4D5AA.el.aspx
Κέα

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής

Από το Σάββατο 11 έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου, η γκαλερί art s.a. παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής των Στέφανου Δασκαλάκη, Ειρήνης Ηλιοπούλου και Γιώργου Χαδούλη. Τοπία, νεκρές φύσεις και φιγούρες, λάδια, ακρυλικά, σχέδια και κεραμικά, είναι τα έργα των καλλιτεχνών που θα εκτεθούν, σε θεματική συνομιλία μεταξύ τους, προβάλλοντας παράλληλα την διαφορετικότητά τους, μέσα από την προσωπική ματιά και γραφή του καθενός.
Info: Αίθουσα Τέχνης art s.a. gallery, Βουρκάρι, Κέα. Τηλ.: 22880-214.558. Λειτουργία: Δευτέρα- Κυριακή, 11.00-14.00 & 18.00-12.00.
Νάξος

Μεσογειακός ήχος

Στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Νάξου την Παρασκευή 17 Αυγούστου στις 21:30 ο Ross Daly (λύρες, ραμπάμπ), η Κέλυ Θωμά (κρητική λύρα) και ο Βασίλης Ρακόπουλος (κλασική κιθάρα) γεφυρώνουν με επιτυχία διαφορετικά μουσικά αρχεία και προσεγγίσεις. Πριν από κάποια χρόνια η σύμπραξή τους γέννησε ένα CD διεθνούς απήχησης και καταπληκτικές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην παρέα τους αυτό το καλοκαίρι προστίθεται ο δεξιοτέχνης των κρουστών Άγγελος Πολυχρονίου.
Info: Πύργος Μπαζαίου, 12o χλμ. οδού Χώρα Νάξου – Αγιασσός. Τηλ.: 22850-31.402. Site: www.bazeostower.gr.
Νεμέα

«Ολα κύριε Γκάτσο είναι εδώ!»

Όσοι αγαπάτε το Νίκο Γκάτσο επισκεφτείτε την Κορινθία. Στο πλαίσιο του 3ου Green Theater Festival 2012, την Πέμπτη 16 Αυγούστου στις Αρχαίες Κλεωνές, θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Όλα κύριε Γκάτσο είναι εδώ!», σε σκηνοθεσία Νίκου Σούλη. Η παράσταση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Νεμέας και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Info: Green Theater, Αρχαίες Κλεωνές. Τηλ. Θεάτρου: 27460-31233, τηλ.: 210 36 13 400, 6936-726.998. Site: www.greentheater.gr. Δήμος Νεμέας, τηλ.: 27463-60.118, 27460-22.235.
Πάτρα

Θηβαίος – Παπακωνσταντίνου

Δύο κορυφαίοι ερμηνευτές συναντιούνται την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο Κάστρο της Πάτρας για μια συναυλία γεμάτη ηλεκτρισμό και ευαισθησία. Μια ξεχωριστή συνάντηση δύο μοναδικών φωνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2012, που φέτος κλείνει τον 25ο χρόνο ζωής και δημιουργικής πορείας (ιδρύθηκε το 1986), αποτελώντας έναν από τους κορυφαίος θεσμός της πολιτιστικής ζωής της πόλης.
Info: Κάστρο Πάτρας. Τηλ.: 2610- 623.390.Ώρα έναρξης: 21.30. Πλήρες πρόγραμμα: εδώ
Σύρος

Βόλτα στην πινακοθήκη

Έως τις 2 Σεπτεμβρίου θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύστε την έκθεση του Aλέξη Βερούκα, που το 2004 κέρδισε το βραβείο του Εθνικού Συμβουλίου του Μονακό στην Exposition PIAC. Ατομικές εκθέσεις του έχουν φιλοξενηθεί μεταξύ άλλων στη Galerie Flak (Παρίσι), την Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, την Γκαλερί Βουρκαριανή και την Γκαλερί Έψιλον. Έχει εικονογραφήσει εικαστικές και ποιητικές εκδόσεις και εξώφυλλα βιβλίων και έργα του ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Info: Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ε. Παπαδάμ, όπισθεν Τελωνείου, Ερμούπολη. Ώρες: 10.30 – 13.30 & 18.30 – 22.00. Δευτέρα πρωί κλειστά. Facebook: ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Βιβλίο

Η δίαιτα της κινέζας πριγκίπισσας
Άρθουρ Ρόουσαν, μετάφραση: Δάφνη Χρήστου, εκδόσεις Opera, 9,59Ε

Ο μοναχός πρόσθεσε: «Θέλω να κάνετε την ακόλουθη άσκηση μέχρι να ξαναβρεθούμε: κάθε μέρα, κατά προτίμηση την ίδια ώρα, θα παίρνετε μια μεγάλη κλεψύδρα που διαρκεί πολύ, θα κάθεστε σ’ ένα μέρος άνετο όπου δε θα σας ενοχλεί κανείς, θα παίρνετε μολύβι και χαρτί, και όση ώρα η άμμος πέφτει θα μένετε μόνη στο δωμάτιο, προσπαθώντας να επαναφέρετε στη μνήμη σας όλες τις σκέψεις που κάνατε γύρω από την παχυσαρκία σας….». Συμβουλές για αδυνάτισμα; Λογοτεχνία χρηστικού χαρακτήρα; Χιουμοριστικό δοκίμιο; Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα μεικτό είδος βιβλίου και η δίαιτα που προτείνει ο μοναχός σαολίν στην τροφαντή πριγκιποπούλα Μέι Φεν, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση διατροφής που μπορεί να αλλάξει τη σχέση μας με το ψυγείο.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.