Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε μια μπάρα σοκολάτα, τότε μπορείτε να κάνετε κάτι που μάλλον θα σας γλιτώσει θερμίδες. Κόψτε την σε μικρά κομμάτια προτού την καταναλώσετε.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρη η εξήγηση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα πολλά κομμάτια δημιουργούν μια οπτική απάτη και ξεγελούν τον εγκέφαλο, αλλά και την κοιλιά, να πιστέψει ότι μια πλάκα σοκολάτας σπασμένη σε κομμάτια είναι μεγαλύτερη από μια ολόκληρη πλάκα. Με παρόμοιο τρόπο ένα μάφιν κομμένο στα τέσσερα φαίνεται πιο χορταστικό συγκριτικά με ένα ολόκληρο.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα κάνοντας πειράματα με 300 φοιτητές. Σε ορισμένους δόθηκε ένας λουκουμάς κομμένος στα τέσσερα και σε άλλους ένας ολόκληρος λουκουμάς. Είκοσι λεπτά αργότερα τους δόθηκε ακόμη ένα γεύμα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν σερβιριστεί τον λουκουμά κομμένο στα τέσσερα έφαγαν και λιγότερο λουκουμά και λιγότερο φαγητό μετά συγκριτικά με εκείνους που τους δόθηκε ολόκληρος ο λουκουμάς.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τα συμπεράσματά τους και με πειράματα σε ποντίκια.