Το ενοχλητικό «σωσίβιο» γύρω από τη μέση συνιστά απειλή για την υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμη και αν δεν είμαστε γενικότερα παχουλοί, υποστηρίζεται σε έρευνα που ανακοινώθηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο στο Μόναχο.



Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία από 12.785 ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: φυσιολογικού βάρους, υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν με βάση το μέγεθος της περιφέρειας της μέσης. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 14 ετών, σημειώθηκαν 2.562 θάνατοι, εκ των οποίων οι 1.138 οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια.




Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο υψηλότερος κίνδυνος θανάτου σημειώθηκε σε όσους είχαν φυσιολογικό βάρος και μεγάλη περιφέρεια μέσης. Οι αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων είχε κατά 2,75 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους ήταν φυσιολογικού βάρους ή είχαν «λογική» περιφέρεια μέσης (για τους παχύσαρκους ο αντίστοιχος κίνδυνος ήταν κατά 2,34 φορές υψηλότερος). Επίσης, διέτρεχαν κατά 2,08 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.




Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το κοιλιακό λίπος είναι επικίνδυνο επειδή είναι «μεταβολικά ενεργό» και απελευθερώνει φλεγμονώδεις ουσίες επικίνδυνες για την καρδιακή λειτουργία.