Βρετανοί και γάλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μέση πρόσληψη βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με ό,τι πίστευαν ή εκτιμούσαν έως τώρα οι ερευνητές. Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε online στο site της «British Medical Journal», οι πρώην καπνιστές πρέπει να αναμένουν ότι θα παχύνουν κατά πέντε κιλά μέσα στον επόμενο χρόνο από τη διακοπή του καπνίσματος.

Πρόκειται για έναν αριθμό κιλών αρκετά μεγαλύτερο από τα τρία κιλά που αναφέρονται στα σχετικά εγχειρίδια διακοπής του καπνίσματος ή από τα 2,3 κιλά που πολλές γυναίκες καπνίστριες αναφέρουν ότι είναι «πρόθυμες» να ανεχτούν προκειμένου να κόψουν το κάπνισμα.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση 62 προηγούμενων μελετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρώην καπνιστές παίρνουν κατά μέσο όρο 4,67 κιλά στους δώδεκα μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον κιλών λαμβάνεται τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Βέβαια, οι αλλαγές του βάρους ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Το 16% όσων κόβουν το κάπνισμα χάνουν βάρος, ενώ το 13% παίρνουν πάνω από 10 κιλά.

Η χρήση υποκατάστατων νικοτίνης δεν επηρεάζει την πρόσληψη ή την απώλεια βάρους.

Το εύρημα των επιστημόνων θεωρείται σημαντικό προκειμένου οι καπνιστές να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σε σχέση με το βάρος τους όταν αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: