Ίσως η οδοντόκρεμα με μέντα ή άλλη γεύση θα πρέπει σύντομα να «ανταγωνιστεί» την οδοντόκρεμα με βάση το έλαιο καρύδας. Ενδεχομένως μάλιστα τη σειρά να συμπληρώσουν και στοματικά διαλύματα με βάση το έλαιο καρύδας! Όλα αυτά βέβαια αν οι σχετικές έρευνες αποδώσουν καρπούς.



Οι επιστήμονες του ιρλανδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας «Athlone» μελέτησαν την επίδραση τριών ελαίων -εκείνου της καρύδας, του ελαιόλαδου, καθώς και του φυτικού λαδιού- στη φυσική τους κατάσταση, καθώς και μετά από επεξεργασία με ένζυμα. Η δράση των ελαίων δοκιμάστηκε ενάντια στα βακτήρια του στρεπτόκοκκου, του πιο συχνού «κατοίκου» της στοματικής μας κοιλότητας και κύριου υπεύθυνου για την πρόκληση τερηδόνας.




Από όλα τα έλαια μόνο εκείνο της καρύδας -στη μορφή που ήταν επεξεργασμένο με ένζυμα- φάνηκε ικανό να καταπολεμήσει τα περισσότερα στελέχη του στρεπτόκοκκου. Γι’ αυτό και οι ερευνητές εκτιμούν ότι το έλαιο καρύδας θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική εναλλακτική επιλογή στα χημικά πρόσθετα των προϊόντων στοματικής υγιεινής.