Μουσική

«Rewind στο μέλλον»

Ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής φιλοξενεί το www.tospirto.net που γιορτάζει τα τρίτα του γενέθλια με δύο μεγάλες συναυλίες. Την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου (στις 21.00), δύο από τους πιο επιτυχημένους ερμηνευτές της νέας γενιάς παρουσιάζουν το ρεπερτόριο δύο κλασσικών του ελληνικού τραγουδιού. Την πρώτη βραδιά η Ελεωνόρα Ζουγανέλη τραγουδά Σταύρο Ξαρχάκο, ενώ τη δεύτερη ο Vassilikos θα μας επανασυστήσει το Βασίλη Τσιτσάνη.
Info: Τηλ.: 210-72.82.333. Site: www.megaron.gr. Εισιτήρια: 10Ε (προπώληση), 12Ε (στο ταμείο). Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει.

IMANY live

Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου η Αθήνα υποδέχεται την Imany, ζωντανά, για μία συγκλονιστική εμφάνιση για όσους την είδαν και για όσους δεν πρόλαβαν να την δουν! Τη συναυλία θα ανοίξουν με guest εμφανίσεις 3 δημοφιλή ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, οι: Imam Baildi, Marietta Fafouti, Penny & The Swingin’Cats.
Info: Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Κεντρική Αυλή, Πειραιώς 100. Τηλ.: 210-34.61.589. Εισιτήρια: 20Ε (προπώληση), 25Ε (ταμείο). Προπώληση: online: Viva.gr, τηλεφωνικά: 13855, σημεία: Public, gazARTE, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων. Έναρξη: 20.30.
Θέατρο

Αμφιτρύων του Μολιέρου

Για να χαρεί τον έρωτά του με την Αλκμήνη, ο Δίας παίρνει τη μορφή του άντρα της, του Αμφιτρύωνα, που λείπει στη μάχη. Ο Μολιέρος χρησιμοποιεί τα μοτίβα της αυτοσχέδιας κωμωδίας και της ελληνικής και λατινικής θεατρικής παράδοσης, για να μιλήσει για τον ερωτικό πόθο και την εκμετάλλευση του αδύνατου από τον δυνατό. Αξιοποιώντας τα θεατρικά σχήματα της μεταμόρφωσης και της παρεξήγησης, ζωντανεύει τους ήρωές του, δίνοντας τους μια χυμώδη σκηνική υπόσταση και ισορροπώντας την ποίηση με την κωμικότητα, χωρίς να υποβαθμίζει τις δραματικές πτυχές του μύθου.
Info: Παραστάσεις: 31/8 Θέατρο Βράχων, Βύρωνας, 2/9 Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα, 7/9 Κύπρος

Το μεγάλο μας τσίρκο

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, παρουσιάζει (39 χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση) την παραγωγή «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ», τoυ Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική και διεύθυνση ορχήστρας επί σκηνής Σταύρου Ξαρχάκου. Το εμβληματικό αυτό έργο αποτελεί σταθμό για το νεοελληνικό θέατρο και τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία και μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνική ιστορίας.
Info: 1/9 Κηποθέατρο Παπάγου, 5/9 Βριλήσσια, 6/9 Βεάκειο Θέατρο
Χορός

«Άρρητη Κόρη»

Η ομάδα Αιμιλία Μπουρίτη συν+εργασία παρουσιάζει την παράσταση «Άρρητη Κόρη» στο Φεστιβάλ Αισχυλείων (Παλαιό Ελαιουργείο-Παραλία Ελευσίνας) την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου. Η παράσταση είναι μία περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη της προηγούμενης καλλιτεχνικής δουλειάς της χορογράφου «Δυτικά Βήματα στα βήματα της Ιεράς Οδού» και αναφέρεται στην τριπλή υπόσταση της Περσεφόνης, ως έφηβη, ως σύζυγος του Άδη και ως μάνα του Ζαγρέως (Διονύσου).
Info: Δήμος Ελευσίνας, Φεστιβάλ Αισχυλείων, Παγκάλου & Κίμωνος 11, Ελευσίνα. Τηλ.: 210-55.65.612 έως 3, 55.37.100.
Παραστάσεις

Cirque du Soleil

«Μία μπαρόκ ωδή στην ενέργεια, τη χάρη και τη δύναμη της νεότητας». Έτσι, περιγράφεται η παράσταση Alegría στην ιστοσελίδα του Cirque du Soleil. Η τεράστια ομάδα που έχει κατακτήσει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο προσφέρει έως τις 16/9 και στη χώρα μας μια συναρπαστική παράσταση, ένα μοναδικό υπερθέαμα που ξεπερνά τα όρια του τσίρκου και μετατρέπεται σε μια μοναδική εμπειρία. Μουσικοί, τραγουδιστές, ακροβάτες, ζογκλέρ, χορευτές, κλόουν εμφανίζονται στη σκηνή και αιχμαλωτίζουν το ελληνικό κοινό. Info: Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Ο.Α.Κ.Α. Διάρκεια: 2 ½ ώρες (με διάλειμμα). Site: http://www.cirquedusoleil.com, www.lavris.gr
Πάτμος

«Η θεία αποκάλυψη της μουσικής»

Το 12ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου πραγματοποιείται 31 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου στον Ιερό χώρο της Αποκάλυψης με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου. Το Φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου και στα 12 χρόνια της ιστορίας του έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών, προσφέροντας μια εμπειρία εντελώς διαφορετική.

Info: Ώρα έναρξης: 20.30. Είσοδος ελεύθερη. Facebook: Festival of Sacred Music of Patmos – Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Βιβλίο

Κοινωνική νοημοσύνη. Η νέα επιστήμη των ανθρώπινων σχέσεων
Daniel Goleman, μετάφραση: Χρύσα Ξενάκη, εκδόσεις Πεδίο, 2012, 24,90Ε

Πολύ περισσότερο από όσο συνειδητοποιούμε, οι καθημερινές επαφές και συναντήσεις μας με τους γονείς, τους συζύγους, τους φίλους, τα αφεντικά μας, ακόμη και με ανθρώπους εντελώς άγνωστους σ’ εμάς, διαμορφώνουν τον εγκέφαλό μας και επηρεάζουν βαθιά τα κύτταρα του σώματός μας, φθάνοντας ως τα γονίδιά μας – για το καλό ή το κακό μας…. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την έκδοση του πολυδιαβασμένου βιβλίου του «Συναισθηματική νοημοσύνη», ο Daniel Goleman παρουσιάζει ένα νέο πεδίο μελέτης με αναπάντεχες επιπτώσεις για τον διαπροσωπικό μας κόσμο.
Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.