Ευχάριστα νέα για τους παχουλούς που δεν πρέπει να αισθάνονται ενοχές για τα παραπανίσια κιλά τους, ούτε να ανησυχούν ότι αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων ή καρκίνου σε σύγκριση με εκείνους που είναι φυσιολογικού βάρους. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι παχύσαρκοι, αλλά μεταβολικά υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα που μελέτησε τη σχέση μεταξύ πάχους και υγείας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στη European Hearth Journal.



Σύμφωνα με την έρευνα μια κατηγορία των παχύσαρκων είναι μεταβολικά υγιείς γεγονός που σημαίνει ότι δεν υποφέρουν από καταστάσεις όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση. Τα άτομα αυτά είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση αναφορικά με την λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων τους σε σύγκριση με άλλους παχύσαρκους.




Στο πλαίσιο της έρευνας που παρακολούθησε 43.265 συμμετέχοντες από το 1979 έως το 2003 παρατηρήθηκε ότι το 46% των παχύσαρκων ήταν μεταβολικά υγιείς και είχαν κατά 38% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο συγκριτικά με τους μεταβολικά ασταθείς παχύσαρκους συνομηλίκούς τους. Όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο αυτός ήταν κατά 30-50% μειωμένος, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές με τους φυσιολογικού βάρους και μεταβολικά υγιείς συμμετέχοντες.




Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γιατροί θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη τους όταν καλούνται να συστήσουν οποιεσδήποτε αλλαγές στον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων.