Μου αρέσει κάποιος που είναι στην ίδια παρέα μαζί μου. Φέτος τον γνώρισα και τώρα το καλοκαίρι ήρθαμε πιο κοντά. Από τις πράξεις και από τη συμπεριφορά του πιστεύω ότι του αρέσω. Αλλά δεν είμαι σίγουρη επειδή μπορεί και να με βλέπει φιλικά. Μία φίλη μας μου είπε ότι δεν είναι από τα αγόρια που θα κάνουν το πρώτο βήμα. Κι εγώ δεν είμαι από τα κορίτσια που θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα.
Γεωργία

Αγαπητή Γεωργία,

Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος το πρώτο βήμα για να εκφράσει το ενδιαφέρον του προς το πρόσωπο που του αρέσει. Έπειτα ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να λειτουργεί και να προσεγγίζει τους ανθρώπους που του προκαλούν το ενδιαφέρον. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ενδιάμεσα στάδια και σήματα-στοιχεία στη συμπεριφορά του άλλου ή τη δική μας μέσω των οποίων μπορούμε να εκφράσουμε την έλξη που νιώθουμε για κάποιον, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε σε κάποια πιο έντονη συμπεριφορά / κίνηση που θα προκαλέσει ενδεχομένως αμηχανία ή αγωνία σε εμάς, αλλά και θα φέρει και το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει σε δύσκολη θέση. Το γεγονός ότι το αγόρι που σε ενδιαφέρει έχει μία θετική συμπεριφορά απέναντί σου θα μπορούσε να αποτελεί ένα τέτοιο σήμα, και οπωσδήποτε κάνει ακόμα πιο πρόσφορο το έδαφος για να τον προσεγγίσεις και να διερευνήσεις το ενδιαφέρον του για ‘σένα.

Καλό είναι λοιπόν να έχεις κατά νου ότι στην πρώτη φάση της γνωριμίας με το άτομο που μας ενδιαφέρει ακολουθούμε μία πιο διερευνητική τακτική. Έτσι, μπορείς να του προτείνεις να κάνετε μαζί μία καθημερινή δραστηριότητα (π.χ. να πάτε για καφέ), αντί να ξεκινήσετε με κάτι πιο «επίσημο» (π.χ. να πάτε για φαγητό). Το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει θα νιώσει πολύ πιο άνετα να αποδεχθεί την πρότασή σου και έτσι θα έχετε μία ευκαιρία να γνωριστείτε καλύτερα, αλλά και να περάσετε περισσότερο χρόνο οι δυο σας. Το αν θα ανταποκριθεί στην πρόσκλησή σου, αλλά και η στάση του απέναντί σου αποτελούν ενδείξεις για το πώς εκείνος αντιλαμβάνεται τη σχέση σας. Αν τα πράγματα πάνε καλά στην πρώτη σας επαφή και αποφασίσεις ότι θέλεις να διερευνήσεις περαιτέρω το ενδιαφέρον του άλλου προσώπου για εσένα, μπορείς, εφόσον αφήσεις κάποιο χρονικό διάστημα, π.χ. μίας ή δύο ημερών, να προχωρήσεις σε κάτι πιο επίσημο. Σχεδίασε από πριν τι πρόκειται να πεις και κάνε μία συγκεκριμένη πρόταση (π.χ. «Θέλεις να πάμε για φαγητό την Τετάρτη το βράδυ;» και όχι «Τι κάνεις αύριο το βράδυ;»). Με αυτόν τον τρόπο δίνεις την ευκαιρία στο πρόσωπο που σε ενδιαφέρει είτε να αποδεχθεί είτε να απορρίψει την πρότασή σου, χωρίς να έρθει κανένας από τους δύο σε δύσκολη θέση, αλλά και να έχει και στο ενδιάμεσο διάστημα το περιθώριο να κάνει κι εκείνος την κίνησή του, εφόσον το επιθυμεί.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ακόμα και αν αποδεχθεί το ραντεβού δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θέλει να είστε μαζί -μπορεί απλώς να θέλει να σε γνωρίσει καλύτερα προτού αποφασίσει. Σκοπός σας είναι να περάσετε και οι δύο ευχάριστα και όχι να τον «πείσεις» να είστε μαζί. Επίσης, αν το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει αρνηθεί δε σημαίνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα μαζί σου. Μπορεί να περνάει μία δύσκολη περίοδο, να έχει κάποια άλλη δέσμευση ή απλώς να μην ταιριάζετε κατά τη γνώμη του.