Τα τελευταία χρόνια επικρατεί μια έντονη επιστημονική διαμάχη σχετικά με την αξία της μαστογραφίας και τον ρόλο της στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Οι μαστογραφίες εντοπίζουν επικίνδυνους όγκους, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης, αλλά ανιχνεύουν και όγκους που ουσιαστικά είναι αθώοι, αλλά μέχρι αυτό να διαπιστωθεί οι γυναίκες ταλαιπωρούνται με εξετάσεις και επεμβάσεις.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης ευρωπαϊκής έρευνας, ο έλεγχος του μαστού με τακτικές μαστογραφίες σώζει τις ζωές δύο γυναικών για κάθε μία γυναίκα που υποβάλλεται χωρίς λόγο σε θεραπεία – δηλαδή ταλαιπωρείται με πρόσθετες εξετάσεις, επέμβαση και αγωγή εξαιτίας ενός ευρήματος στο στήθος το οποίο τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι ανησυχητικό.
Η πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Medical Screening», υποστηρίζει ότι τουλάχιστον εφτά ζωές σώζονται για κάθε 1.000 γυναίκες που εξετάζονται. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για κάθε 1.000 γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που εξετάζονται κάθε δύο χρόνια, σώζονται εφτά έως εννιά γυναίκες από τη νόσο.
Από την άλλη μεριά όμως διαπίστωσαν κάτι που μάλλον θα πυροδοτήσει πρόσθετες διαμάχες στην ήδη υπάρχουσα αντιπαράθεση για τη μαστογραφία. Διαπίστωσαν ότι σε αυτές τις 1.000 γυναίκες οι τέσσερις υποβάλλονται σε ταλαιπωρία δεδομένου ότι η εξέταση εντοπίζει όγκους που ποτέ δεν θα παρουσίαζαν πρόβλημα υγείας.
Απαραίτητες οι μαστογραφίες
Για κάθε 1.000 γυναίκες που κάνουν μαστογραφία, 7-9 ζωές σώζονται, αλλά και 4 υποβάλλονται σε χωρίς λόγο επέμβαση και θεραπεία, αφού οι όγκοι που ανιχνεύονται είναι τελικά αθώοι, σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη έρευνα.