Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη, αποτελούν τα συνήθη παυσίπονα -μαζί με την ασπιρίνη- που έχουμε στο φαρμακείο του σπιτιού μας. Τώρα μια έρευνα από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη των Η.Π.Α. εφιστά την προσοχή των γυναικών όσον αφορά τη λήψη τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν έναν συσχετισμό στη λήψη παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης και την αποδυνάμωση της ακοής στις γυναίκες. Ο συσχετισμός αυτός δεν διαπιστώθηκε για την ασπιρίνη.

Μετά την ανάλυση στοιχείων προερχόμενων από 62.261 γυναίκες 31-48 ετών το χρονικό διάστημα 1995-2009, η μία στις έξι γυναίκες ανέφερε μείωση της ακοής στο τέλος της έρευνας.



Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που έπαιρναν ιβουπροφαίνη δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα είχαν κατά 13% αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ακοής. Ο κίνδυνος ανέρχεται στο 21% για εκείνες που έπαιρναν το αναλγητικό τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα και έφτανε στο 24% για όσες το έπαιρναν σχεδόν καθημερινά.



Σε ό,τι αφορά την παρακεταμόλη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συχνή λήψη της σχετίζεται με αύξηση κατά 11% του κινδύνου βαρηκοΐας. Ο κίνδυνος ανέρχεται σε 21% για τις γυναίκες που λάμβαναν το αναλγητικό τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα.



Η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Sharon Curhan, δήλωσε ότι «μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου είναι το γεγονός ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη ροή του αίματος στον κοχλία του αυτιού και να βλάψουν τη λειτουργία του». Επισημαίνει δε ότι όσοι λαμβάνουν αναλγητικά πρέπει πρώτα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.