Στην πρώτη επιστημονική έρευνα που εξετάζει το κατά πόσον οι αμφιβολίες σχετικά με τον γάμο είναι πιθανό να οδηγήσουν σε έναν δυστυχισμένο γάμο, καθώς και σε διαζύγιο, οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA) αναφέρουν ότι όταν οι γυναίκες έχουν αμφιβολίες πριν τον γάμο τους, τότε αυτές συνήθως αποτελούν ένα καμπανάκι κινδύνου για το γαμήλιο μέλλον τους. Οι αμερικανοί ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι οι αμφιβολίες προ του γάμου, ειδικά ανάμεσα στις γυναίκες, αποτελούν δείκτη πρόβλεψης περισσότερων διαζυγίων και χαμηλής ικανοποίησης όσον αφορά τη συζυγική ζωή.



Οι νεόνυμφες με αμφιβολίες είχαν σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο μετά από τέσσερα χρόνια γάμου σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν αμφιβολίες. Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 232 νεόνυμφα ζευγάρια λίγους μήνες μετά τον γάμο τους και κάθε έξι μήνες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.



Στην πρώτη τους συνέντευξη, το 47% των ανδρών και το 38% των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν δισταγμούς για τον γάμο τους. Ωστόσο, παρότι λιγότερες γυναίκες είχαν αμφιβολίες για τον γάμο τους, οι δισταγμοί τους αποτελούσαν πιο ισχυρό δείκτη πρόβλεψης συζυγικών προβλημάτων. Μεταξύ των γυναικών, το 19% όσων ανέφεραν «προγαμιαίες αμφιβολίες» είχαν χωρίσει μετά από τέσσερα χρόνια, συγκριτικά με το 8% όσων δεν είχαν αναφέρει ότι είχαν αμφιβολίες.



Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν online στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Family Psychology».