Ένα εξελιγμένο ενδογαστρικό μπαλόνι παρασκεύασε η εταιρεία «Obalon Therapeutics», προσθέτοντας ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των ειδικών κατά της παχυσαρκίας.

Σήμερα, τα ενδογαστρικά μπαλόνια τοποθετούνται στο στομάχι με τη βοήθεια ενδοσκοπίου που εισάγεται από το στόμα, συνήθως σε κατάσταση ελαφριάς νάρκωσης (μέθης).



Το νέο μπαλόνι σιλικόνης δεν εισάγεται στο στομάχι με ενδοσκόπιο, όπως το κλασικό. Βρίσκεται διπλωμένο μέσα σε μια κάψουλα ζελατίνης, η οποία διαλύεται στο στομάχι εντός ολίγων λεπτών μετά την κατάποσή της. Στη συνέχεια, ο γιατρός φουσκώνει το μπαλόνι με ένα πολύ λεπτό σωλήνα σαν κλωστή. Η κλωστή-κορδόνι βρίσκεται στη μια άκρη του μπαλονιού και εξέχει από το στόμα του ασθενούς.



Το μπαλόνι φουσκώνει μέχρι να φτάσει στο μέγεθος ενός χάμπουργκερ και στη συνέχεια το κορδόνι τραβιέται από το στόμα του ασθενούς και το μπαλόνι κλείνει με τη βοήθεια μιας αυτοσφραγιζόμενης βαλβίδας. Το φούσκωμα διαρκεί μόλις πέντε λεπτά και δεν απαιτείται νάρκωση. Πρόσφατα το μπαλόνι που φουσκώνει μόνο του πήρε έγκριση στη Μεγάλη Βρετανία, όπου αναμένεται να κυκλοφορήσει σε ένα χρόνο.



Προς το παρόν έχουν γίνει τέσσερις μικρές κλινικές μελέτες, όπου οι ασθενείς έφεραν το μπαλόνι για περίπου 12 εβδομάδες. Η απώλεια βάρους που σημειώθηκε ήταν της τάξεως του 35,5-50%. Στη συνέχεια, το μπαλόνι αφαιρείται με τη βοήθεια ενός λεπτού ενδοσκοπίου μέσα σε μια ολιγόλεπτη διαδικασία.



Το νέο μπαλόνι έχει γίνει δεκτό με ενδιαφέρον από τους ειδικούς στον τομέα της παχυσαρκίας, ωστόσο επισημαίνουν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητά του στο όξινο περιβάλλον του στομάχου, καθώς και η αποτελεσματικότητά του.