Τα γλυκά επιδρούν στον εγκέφαλο όπως και τα ναρκωτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε πειραματόζωα, και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος των παχύσαρκων και των εθισμένων στα ναρκωτικά. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan υποστηρίζουν ότι η λαχτάρα για κατανάλωση γλυκών προέρχεται από μια περιοχή του εγκεφάλου (ονομάζεται νεοραβδωτό σώμα). Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου παράγει μια ενδορφίνη, την εγκεφαλίνη, με οπιοειδή δράση.
Μέχρι πρότινος οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου εμπλέκεται στην κίνηση και τη μάθηση, αλλά σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Alexandra Di Feliceantonio φαίνεται ότι σχετίζεται και με την παρόρμηση για υπερκατανάλωση τροφής.
Οι ερευνητές χορήγησαν στα πειραματόζωα ένα φάρμακο που ενεργοποίησε τη δράση του νεοραβδωτού σώματος του εγκεφάλου. Στη συνέχεια, στα ποντίκια δόθηκαν οι γνωστές σοκολατένιες καραμελίτσες M&M. Διαπιστώθηκε ότι τα πειραματόζωα έφαγαν διπλάσια ποσότητα συγκριτικά με την ποσότητα που κατανάλωσαν χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί φαρμακευτικά η δραστηριότητα της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι το εύρημά τους θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε ένα φάρμακο που θα στοχεύει σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου και θα παρεμποδίζει την παρόρμηση να φάμε πολύ, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους.
Γιατί θέλουμε να φάμε όλο το γλυκό;
Τα γλυκά επιδρούν στον εγκέφαλο όπως και τα ναρκωτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.