Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Medicine» διαπιστώνει ότι το λίπος που περιβάλλει τον προστάτη των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανδρών με καρκίνο του προστάτη παρέχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του καρκίνου. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών υπό την εποπτεία των καθηγητών Gema Fruhbeck και Ricardo Ribeiro ανέλυσαν το λίπος που περιβάλλει τον προστάτη σε δείγματα που ελήφθησαν από ασθενείς που υποβάλλονταν σε χειρουργείο του προστάτη (προστατεκτομή).

Τα δείγματα προέρχονταν από ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, με καρκίνο του προστάτη και με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη.

Διαπιστώθηκε ότι ανεξαρτήτως του τύπου της νόσου του προστάτη η δραστηριότητα των γονιδίων στο δείγμα των υπέρβαρων ανδρών ήταν διαφορετική από εκείνη των αδύνατων. Πρόκειται για γονίδια που εμπλέκονται στην άμυνα του οργανισμού, την κυτταρική ανάπτυξη, τον μεταβολισμό του λίπους και τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η δραστηριότητα περισσότερων γονιδίων διαφοροποιούνταν μεταξύ υπερπλασίας και καρκίνου, καθώς και μεταξύ εντοπισμένου και μεταστατικού καρκίνου, γεγονός που υποδηλώνει μια σταδιακή γονιδιακή απορρύθμιση καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε έναν αυξανόμενα παχύσαρκο πληθυσμό η κατανόηση του πώς το λίπος, ειδικά εκείνο που περιβάλλει τον προστάτη, μπορεί να επηρεάσει τη βαρύτητα του καρκίνου παρέχει μια ευκαιρία για τη διαμόρφωση προσωποποιημένων θεραπευτικών στρατηγικών.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: