Το σφριγηλό και τονωμένο σώμα της νεαρής ηλικίας με την πάροδο των χρόνων γίνεται πιο χαλαρό, καθώς οι μύες αποδυναμώνονται, φθείρονται και επιβραδύνεται ο ρυθμός ανανέωσης του μυϊκού ιστού. Και αν υπήρχε τρόπος οι μύες να παραμένουν νέοι ακόμη και αν τα χρόνια περνούν; Αυτό σκέφτηκε η ομάδα των βρετανών και αμερικανών ερευνητών που αναγνώρισαν μια κομβική διαδικασία που είναι υπεύθυνη για την αποδυνάμωση των μυών σε μεγάλη ηλικία και χρησιμοποίησαν μια χημική ουσία για να την παρεμποδίσουν.



Βέβαια, το πείραμα διεξήχθη σε γερασμένα ποντίκια, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμη πώς θα ανταποκριθεί ο ανθρώπινος μυϊκός ιστός στο συγκεκριμένο φάρμακο (το SU5402). Πάντως, το εν λόγω φάρμακο παρεμποδίζει τη δράση μιας πρωτεΐνης στον οργανισμό (της FGF2). Στον γερασμένο μυϊκό ιστό η συγκεκριμένη πρωτεΐνη προκαλεί χωρίς λόγο τη διαίρεση των βλαστοκυττάρων που αναπλάθουν τον μυϊκό ιστό, μια διαδικασία που τελικά οδηγεί σε απώλεια αυτών των κυττάρων και μειώνει τη δυνατότητα ανάπλασης του μυϊκού ιστού.




Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υπό μελέτη φάρμακο -η χρήση του οποίου είναι αποκλειστικά εργαστηριακή- προλαμβάνει τη φθορά των κυττάρων που αναπλάθουν τον μυϊκό ιστό.




Η συγκεκριμένη έρευνα για πρώτη φορά έριξε φως στη διαδικασία με την οποία προκαλείται φθορά στους μυς λόγω γήρατος, αλλά θα χρειαστούν αρκετά χρόνια προτού σχεδιαστεί μια αντιγηραντική θεραπεία για τους ανθρώπους.




Η έρευνα δημοσιεύτηκε online στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature».