Στη δημιουργία Αρχείου Καταγραφής Εμφυτευμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται στις εγχειρήσεις ολικής αντικατάστασης των αρθρώσεων του ισχίου, του γόνατος, του ώμου και της ποδοκνημικής, προχωρεί η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας.



«Η δημιουργία του Αρχείου Καταγραφής Εμφυτευμάτων είναι αναγκαία για να μπορούμε να ελέγχουμε την αποτελεσματικότητά τους και να αποκλείουμε στο μέλλον τη χρήση όσων δημιουργούν προβλήματα», τόνισε ο κ. Διονύσιος-Αλέξανδρος Βερέττας, πρόεδρος της ΕΕΧΟΤ και καθηγητής Ορθοπεδικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με αφορμή την πραγματοποίηση στην Αθήνα του 68ου Πανελληνίου Ορθοπεδικού Συνεδρίου. Στο αρχείο θα καταγράφονται επίσης και τα εμφυτεύματα εκείνα που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση ορισμένων συνδέσμων, όπως των χιαστών συνδέσμων του γόνατος.




Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του αρχείου είναι να υπάρχει μία πλήρης και λεπτομερέστατη καταγραφή όλων των εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται από όλες τις ορθοπεδικές κλινικές της χώρας, δημόσιες και ιδιωτικές. Με την τακτική παρακολούθηση των ασθενών και την αναφορά στο συγκεκριμένο Αρχείο όλων των επανεγχειρήσεων (εγχειρήσεις αναθεώρησης) λόγω κάποιας επιπλοκής και των αιτίων που οδήγησαν στην επανεγχείρηση, θα είναι δυνατό να ανευρίσκονται και να απομονώνονται τα εμφυτεύματα εκείνα των οποίων η επίδοση, σε βάθος χρόνου, υστερεί των υπολοίπων και να συστήνεται η προσεκτικότερη χρήση τους στο μέλλον.




Υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα δύο διαφορετικών εμφυτευμάτων που αποκαλύφθηκε, μέσω του αντίστοιχου Αρχείου της Μεγάλης Βρετανίας, ότι παρουσίαζαν ταχύτατη φθορά και μεγάλη συχνότητα επιπλοκών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την τοποθέτησή τους στον ασθενή. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε και στις δύο περιπτώσεις στην απόσυρση των συγκεκριμένων εμφυτευμάτων όχι μόνο από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και από τη διεθνή.




Παρόμοια αρχεία καταγραφής αρθροπλαστικών λειτουργούν από πολλά χρόνια στις Σκανδιναβικές χώρες, την Αυστραλία, την Μεγάλη Βρετανία και θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τον έλεγχο της επίδοσης μιας ολικής αρθροπλαστικής.




Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΧΟΤ, τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στις ορθοπεδικές επεμβάσεις (ολικές αρθροπλαστικές, συνθετικοί σύνδεσμοι) κατασκευάζονται από ειδικά κράματα μετάλλων, κεραμικά, ειδικά κατεργασμένο πολυαιθυλένιο ή άλλα συνθετικά υλικά, ενσωματώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό και παραμένουν σε σταθερή κατάσταση για πολλά χρόνια.

Ο σταθερός αυτός δεσμός των εμφυτευμάτων με τον σκελετό, για διάφορους λόγους, είναι δυνατό να αποσταθεροποιηθεί και τα εμφυτεύματα να χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα τον πόνο και τη δυσκολία στη βάδιση του ασθενούς και την εν γένει προβληματική λειτουργία της άρθρωσης.




Η συνηθέστερη αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η φθορά των κινουμένων επιφανειών μεταξύ των τμημάτων της τεχνητής άρθρωσης και η παραγωγή πολύ μικροσκοπικών σωματιδίων κυρίως από πολυαιθυλένιο (πλαστικό) και σπανιότερα από μέταλλο, τα οποία ο οργανισμός προσπαθεί να απομονώσει και να καταστρέψει. Από αυτήν τη διαδικασία δημιουργούνται γύρω από τα εμφυτεύματα περιοχές οστικής διάβρωσης (οστεολυτικές περιοχές) που είναι υπεύθυνες για τον πόνο που αισθάνεται ο ασθενής.




Οι επιπτώσεις της φθοράς στον οργανισμό του ασθενούς, δηλαδή ο πόνος κατά τη βάδιση και την εν γένει χρήση της άρθρωσης, γίνονται εμφανείς μετά από αρκετό χρονικό διάστημα χρησιμοποίησης της τεχνητής άρθρωσης. Για τα περισσότερα είδη εμφυτευμάτων που κατασκευάζονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με αυστηρότατες προδιαγραφές το χρονικό διάστημα μέχρι να εμφανιστούν αυτές οι επιπτώσεις είναι κατά προσέγγιση αναμενόμενο, σύμφωνα με πολυάριθμες τεκμηριωμένες δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.




Ενδεικτικά για τους ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών οι πιθανότητες καλής λειτουργίας μιας ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου μετά την πάροδο 10 ετών είναι περίπου 94-95%.