Κάθε φάρμακο μπορεί να γίνει φαρμάκι και πάντα πριν από την απόφαση για την έναρξη μιας αγωγής ή την υιοθέτησή της από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού πρέπει να υπολογίζεται το κόστος και το όφελος από αυτήν για την υγεία των ασθενών.

Στο επίκεντρο της πλέον πρόσφατης διαμάχης για το κόστος και το όφελος της λήψης της βρίσκεται η γνωστή σε όλους μας ασπιρίνη.



Την τελευταία εικοσαετία υπάρχει πλήθος δεδομένων σύμφωνα με τα οποία η λήψη ασπιρίνης προληπτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Από την άλλη μεριά, επικρατεί διχογνωμία για το κατά πόσον τα διαθέσιμα αυτά στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά ώστε να τεκμηριωθεί ότι το όφελος από τη λήψη της είναι μεγαλύτερο από τους πιθανούς κινδύνους που αυτή εγκυμονεί. Να σημειώσουμε ότι η λήψη ασπιρίνης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε γαστρορραγία.



Τις δύο πλευρές αυτής της διαμάχης αναμένεται να υποστηρίξουν δύο κορυφαίοι ειδικοί στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2012). Υπέρ της προληπτικής λήψης της ασπιρίνης από τους υγιείς με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου του παχέος θα επιχειρηματολογήσει ο καθηγητής Robert Benamouzig του τμήματος Γαστρεντερολογίας του γαλλικού Νοσοκομείου Avicenne, ενώ την επιφύλαξή του για αυτήν την πρακτική θα εκφράσει ο καθηγητής δρ. Nadir Arber, διευθυντής του τμήματος Πρόληψης του Καρκίνου στο Ιατρικό Κέντρο Sourasky του Τελ Αβίβ.



Το συγκεκριμένο debate θα γίνει σήμερα και θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή του συνεδρίου που ήδη διεξάγεται στη Βιέννη.