Οι γυναίκες μετά τα 35 είναι αναγκαίο να υποβάλλονται σε μαστογραφία, στο πλαίσιο της έγκαιρης διάγνωση του καρκίνου του μαστού, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας με αφορμή τον Οκτώβριο που είναι ο μήνας για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.



«Μόνο έτσι μπορούμε να εντοπίζουμε έγκαιρα τη νόσο και να την αντιμετωπίζουμε στο πρώτο στάδιό της που είναι ιάσιμο», αναφέρει η ειδική μαστολόγος, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας και πρόεδρος της Ελληνική Εταιρείας Μαστολογίας κ. Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα.



Μάλιστα, όπως συμπληρώνει η κ. Μουζάκα, από την ηλικία των 40 χρόνων οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία μία φορά τον χρόνο.

Φυσικά σε γυναίκες με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό συστήνεται να αρχίζει ο έλεγχος περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία που εμφανίστηκε ο καρκίνος στο μέλος της οικογένειάς τους (π.χ. μητέρα).



Επίσης, οι γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να υποβάλλονται οπωσδήποτε σε μια ψηφιακή μαστογραφία πριν την έναρξη της διέγερσης των ωοθηκών. Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ιδανική μέθοδος για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας, τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς, τις άτεκνες γυναίκες και αυτές με ενθέματα σιλικόνης.



Η ψηφιακή μαστογραφία διαρκεί λιγότερο χρόνο από την κλασική και η γυναίκα εκτίθεται σε μικρότερη δόση ακτινοβολίας (ακτίνες Χ). Επίσης, με την ψηφιακή μαστογραφία λαμβάνονται εικόνες υψηλής ανάλυσης που αυξάνουν τη διαγνωστική πληροφορία και συντελούν στην πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού σε πολύ πιο αρχικό στάδιο. Σήμερα, στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί πάνω από 20 ψηφιακοί μαστογράφοι και όλοι βρίσκονται σε λειτουργία.