Αμερικανοί και καναδοί ερευνητές δοκιμάζουν ένα νέο φάρμακο που θα μπορούσε να προλάβει την εμφάνιση μόνιμων βλαβών μετά από ένα εγκεφαλικό. Σύμφωνα με την έρευνα για την ασφάλεια του φαρμάκου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet Neurology», η υπό μελέτη ουσία (NA-1) είναι ασφαλής.



Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας, που διεξήχθη σε 185 ανθρώπους, παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν λιγότερες περιοχές κατεστραμμένου εγκεφαλικού ιστού. Προηγούμενα πειράματα σε πρωτεύοντα θηλαστικά είχαν δείξει ότι το NA-1 παρεμπόδιζε τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων παρότι αυτά αποστερούνταν το πολύτιμο οξυγόνο εξαιτίας του εγκεφαλικού.



Η τρέχουσα έρευνα διεξήχθη σε 14 νοσοκομεία των Η.Π.Α. και του Καναδά. Οι ασθενείς που συμμετείχαν υποβλήθηκαν σε επέμβαση για την αποκατάσταση ανευρύσματος του εγκεφάλου, τυχόν ρήξη του οποίου τους έθετε σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Οι 92 ασθενείς έλαβαν ενδοφλεβίως το φάρμακο και οι 93 έλαβαν εικονική ένεση αλατόνερου.




Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο είναι ασφαλές, ενώ σε δύο περιπτώσεις σημειώθηκαν ήπιες παρενέργειες. Παράλληλα, εγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι ασθενείς που είχαν πάρει το φάρμακο είχαν και λιγότερες βλάβες σε εγκεφαλικούς ιστούς.



Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρότι η έρευνα έγινε για να τεκμηριωθεί η ασφάλεια του φαρμάκου, παράλληλα παρείχε στοιχεία ότι είναι εφικτή φαρμακευτικά η νευροπροστασία του εγκεφάλου. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί σε βάθος το φαινόμενο.